Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Édes, zsenge sárgarépa, vajon sütve

2019. március 25. - Heni süt neked

Szépen sorban jönnek már a zsenge zöldségek. A színekkel és vitaminokal teli finomságok. Ilynekor már nagyon várja az ember, hogy a téli megszokott ízeket felváltsa a friss, ropogós, színes alapanyagokbók készült ételek sora.

A zsenge sárgarépa az elsők között jelenik meg annyi édes zamattal, hogy kár is ezeket az újdonságokat levesbe elfőzni. Egyszerűbb, finomabb és látványosabb, ha vajon megsütjük őket. Így önmagában mennyei, de akár köretnek is kiváló.  Szemnek, szájnak egyaránt csodás.

img_3703.JPG

Hozzávalók 2 személyre 

  • 1 csomag zsenge sárgarépa
  • 3-5 dkg vaj - lm diétában margarin
  • só, bors - a répa saját zöldje
  • balzsamecet krém - opcionális

 

img_3236.JPG

Elkészítése:

Egy serpenyőt felhevítünk, majd beletesszük a vajat (ízlés szerint ki többet, ki kevesebbet). A répákat a szár tövében levágjuk, NEM kell megpucolni, csak víz alatt jól megmosni, majd egy papírtörlővel leszárítnai, beletenni a vajas serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk. A répa édes, natúr ízéhez semmi másra nincs is szükségünk. Közepes lángon elkezdjük lepirítani. Ha úgy tűnik, hogy le akar ragadni, akkor pár csepp vízzel öntsük fel. Néha rázzuk meg, hogy forduljanak a répaszárak, de ennyi dolgunk van csak vele. 10-15 perc után gyönyörűen megpirulnak és megpuhulnak a szárak.

Ezzel tulajdonképpen kész is vagyunk, de két dologgal tudjuk még kicsit megbolondítani: 

  1. ha a saját zöldjét, - amit méltánytalanul kidobunk, pedig ebben a zsenge szakaszában épp úgy használható, ehető, mint a petrezselyem - , vágjuk apróra és szórjuk meg vele tálaláskor
  2. egy kevés balzsamecet krémmel lehet még jobban előcsalogatni a répa édes ízét, hiszen ez az ecet redukció picit savanykás, enyhén édes és nagyon krémes.

Egy kis csavarral magasabb szintre tudunk emelni egy mezei sárgarépát is. Érdemes! :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_7811.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6214685886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása