Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sajtkrémes zöldspárga tésztaágyon

2019. június 23. - Heni süt neked

Ez a szinte festménynek is beillő finomság valójában egy olyannyira egyszerűen elkészíthető étel, hogy amíg a receptet leírom, az több időbe telik, mint az elkészítése. Ízre viszont épp olyan fantasztikus, mit a látványa. Selymes, harmonikus zamatok, semmi tolakodó ízvilág, csak az egyszerűség zsenialitása. Amikor az ember beleharap az első falatba, és a leveles tészta megroppan a fogaink között, a sajtkrém ízes selymessége és a spárga roppanós állaga adja ki azt a teljességet, amit csak úgy hívunk: a tökéletes falat! 

Mindez 20 perc alatt elkészül és mámorítóan fenséges. Mind ízébem, mind látványában.

img_0259.JPG

Hozzávalók:

  • 1 cs. előkészített leveles tészta (Tante Fanny szerintem a legjobb) - gm diétában Mester leveles tészta
  • 1 cs. friss, zsenge, vékony szárú zöldspárga
  • 25 dkg mascarpone - lm diétában lm verzió
  • 20 dkg feta sajt - lm diétában Apetina lactose free
  • 2 db tojás - 1 a sajthoz, 1 a lekenéshez
  • 2 szál (lila) újhagyma
  • (kevés) só, bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Először törjük össze villával a fetát, majd keverjük hozzá a mascarponét és az 1 db tojást. Csipet sót (vigyázzunk, a feta eleve sós!) és borsot adjunk hozzá és alaposan keverjük ki egyneművé.

Tekerjük ki a leveles tésztát (ennek az alján már ott a sütőpapír) és egy éles késsel karcoljunk bele (de NE vágjuk át a tésztát!!!) 2-3 cm-re a szélektől egy téglalapot. Ettől majd a sütés közben a tészta széle megemelkedik, peremet ad. A belső részt egy villával szurkájuk meg lazán, mindenhol. Ettől viszont ez a belsó rész nem fog megemelkedni, hanem lent marad. Erre a beslő, megszurkált részre kenjük fel a sajtos keveréket úgy, hogy ne lógjon át a szélső peremre, arra a 2-3 cm-nyi részre. A krémre fektessük a nyers spárgákat, majd a legvégén szórjuk meg a felkarikázott lilahagymákkal. 

Végül a tészta szélső peremét kenjük le a felvert tojással. Az egészet (sütőpapírostól) csúsztassuk át egy sütőlemezre, és tegyek be az előmelegített sütőbe. Kb. 20 percig süssük (alsó-felső sütéssel), de mindenesetre addig, amíg szép aranybarna nem lesz, és a sajtkrémes töltelék meg nem szilárdul.

Ezzel el is készültünk ezzel a csodás étellel, ami vendégvárónak, egy jó leves után, vagy akár vacsorára is tökéletes.

Tálalásig kicsit hagyjuk pihenni, hogy könnyebben lehessen majd szeletni. Én úgy szoktam, hogy hosszában középen félbevágom, és utána keresztben szeletelem tetszőleges vastagságban.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_0027.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9414907348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsifazs 2022.05.15. 18:01:19

Kedves Heni, ma reggel elkészítettük a leírás szerint, csudaszép lett és mennyei, friss íz! Köszönet a receptért!
Zsuzsa

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2022.05.15. 18:03:29

@Zsifazs: nagyon örülök és köszönöm a visszajelzést! ☺️❤️
süti beállítások módosítása