Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Süngomba sütve, főtt zellerkockákkal és rukkolával

2019. július 02. - Heni süt neked

A süngomba egy csodás gombafajta, amit szerencsére már itthon is lehet kapni, hála az Amigó a mi gombánk termékcsaládnak. Ócsán termesztenek az ismert és  megszokott csiperkén, laskán túl mindenféle különlegességet, többek közt a süngombát is. Ennel a fajtának isteni íze van. Sütve például pont olyan az aromája, mintha sült borjúhúst ennénk. Semmi extra fűszerezést nem kíván, csak sózni és borsozni kell, ez épp elég! 

Angolul oroszlánsörény gomba a neve, nem is értem miért... :) Bár, ha jól megnézem, akkor valamelyest egy sünre is hasonlíthat. Egy albínó sünre :)

img_8514.jpg

De visszatérve az ételre: kellemes ízvilága és tömör, mégis kicsit laza textúrája tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy akár egyben, akár felszeletelve süssük meg. A mostani receptnél az utóbbi mellett döntöttem és elkészítettem a vajon sült süngomba szeleteket főtt zellerkockákkal, rukkolával és koktél paradicsommal. Mennyei lett! De tényleg :)

img_8515.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 doboz süngomba (2x150 gr)
  • 1 nagyobb db zellergumó
  • 1 cs. rukkola
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • só, bors
  • 1 ek vaj/maragrin

img_8516.jpg

Elkészítése:

Jótanács: alapvetően a gombákat nem szabad megmosni (max. folyóvíz alatt a csiperkét), elég, ha eltávolítjuk a kemény, földes tönkvéget. De jelen esetben semmiképp ne mossuk meg, mert ez a fajta nagyon könnyen magába szívja a vizet, amivel így is jól el van látva!

Pucoljuk meg a zellert, kockázzuk fel, majd sós vízben főzzük puhára, de még maradjon egyben, ne főzzük túl! Szeleteljük fel ferdén a gombákat, így nagyobb felületű szeleteket kapunk. Egy serpenyőbe tegyük a vajat és hevítsük fel, de ne égessük meg! tegyük bele a süngomba szeleteket és közepes lángon süssük aranybarnára mindkét oldalán. Kell idő neki, mert ahogy említettem van benne víz rendesen, mint a gombákban általában. Épp ezért is fűszerezzük majd a végén. 

Ha elkészült a zeller és a gomba is kész van, akkor jöhet a tálalás. Egy marék megmosott, majd konyhai papírtörlővel leitatott rukkolát halmozzunk a tányér közepére. Jöhetnek rá a már kicsit kihűlt, langyos zellerkockák (ne fonnyassza össze a salátát), végül az egész tetejére a vajban sült süngomba szeleteket. A tányér szélére, körbe rakjuk, a félbevágott, csodásan érett, piros koktélparadicsomokat. 

Kész is vagyunk ezzel a ripsz-ropsz elkészülő, csodás zamattal bíró ételünkkel.

A süngomba  az Auchanban, Metroban is kapható.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2614885986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.07.04. 08:57:33

Ezt a zöld izét a kecskén kívül más is megeszi ?
süti beállítások módosítása