Nagyon nagy indoknak kell lennie, hogy ilyen időben begyújtsam a sütőt. De ez a tüneményes és pikáns süti igazán megérte azt a kis plusz meleget, amit az elkészítése jelentett. Mert időbe nem nagyon telt, az előkészületek hamar megvoltak. Az eredmény, na az viszont maga a csuda! Mindent megért.
Karamellizált, barna cukorral készült rebarbara, megbolondítva egy kis friss bazsalikommal, mindez ropogós leveles tésztába csomogalva. Leírhatatlan. Kipróbálásra ösztönző :)
Hozzávalók:
- 1 cs. (Tante Fanny) leveles tészta - gm diétában Mester leveles tészta
- 2-3 szál rebarbara
- 5-6 ek. barna cukor - vagy ennek megfelelő édesítőszer
- pár levél friss bazsalikom
- 1 tojás a lekenéshez
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Kockázzuk fel a rebarbarát, tegyük egy lábosba, szórjuk meg a barna cukorral, tépkedjünk bele pár levél bazsalikomot, öntsük fel egy kevés vízzel (csak annyival, ami a párolódáshoz szükséges). Tegyük fel főni. Figyelnjünk nagyon, mert hirtelen esik össze és pépesedik. De mi ne várjuk meg ez az állapotot, csak hagyjuk, hogy megpuhuljon a rebarbara.
Egy pite formába tegyünk sütőpapírt, és a tésztát illesszük bele. A közepére halmozzuk a főtt, karamellizálódott rebarbarát (egy szűrőkanállal vegyük ki, nehogy lé kerüljön a tésztára, mert eláztatja. Ha mégis kerülne egy kevés szirup rá, akkor szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával vagy kekszmorzsával, hogy felszívja). Hajtogassuk vissza a tészta széleit, kenjük le a felvert tojással. Az egész pitét szórjuk meg barna cukorral, majd tegyük be a sütőbe 180 fokra, nagyjából 35-40 percre, vagy amíg aranybarna nem lesz a pite.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni, mert a forró, szirupos rebarbara nagyon tud égetni!
Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal! Egy gombóc vanília fagylalttal is gazdagíthatjuk ezt a mennyei finomságot. Na az az igazi élvezet! :)
ó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.