Három nap kánikula jön. 35 fokok repkednek nemsokára. Kinek van kedve ilyenkor nehéz ételeket főzni, zsíros vagy olajban sült kajákkal tömni magát? Ekkor van az ideje a gyorsan elkészíthető, könnyed, üdítően friss falatoknak. Ilyen ez a cukkini csíkokkal készült bolognai, ami ízébe teljesen a tésztás verziót idézi meg, tészta nélkül. Varázslatosan egyszerű, ízletes és habkönnyű megoldás.
Ha valaki húsmentesen készítené el, akkor lehet szója granulátumot vagy apróra vágott zöldséget (gomba, sárgarépa) használni a darált hús helyett.
Ajánlom mindenkinek, aki valami lazaságra vágyik ezekben a hőgutához közeli napokban (is).
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg darált hús (marha, sertés, csirke)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- kevés olívaolaj
- só, bors, oreganó, kakukkfű
- 1/2 ü. passzírozott paradicsom
- 1 dl vörösbor - opcionális
- kevés víz
- 4 db zsenge saláta cukkini
Elkészítése:
Az olajon futassuk meg a hagymát, adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát és sárgarépát, pirítsuk le, majd adjuk hozzá a darált húst. Fehéredésig kevergessük, majd jöhetnek a fűszerek, a bor és a paradicsom. Forraljuk össze az ízeket, hagyjuk az alkoholt elpárologni a szószból, és hagyjunk időt arra, hogy az ízek összeérjenek. Erre 20 perc bőven elég. Ennyi idő alatt a bolognaink igazi zamatos, sűrű mártássá alakul.
És ekkor jöhet a cukkini. Egy zöldségpucolóval szeleteljük fel a zsenge cukkinikat. Tegyük 1, max. 2 percre lobogó, sós vízbe. Ne legyen több időt a forró vízben mert szétfő! Utána azonnal tegyük hdeg víz alá, hogy ne főjön tovább.
Tálaláskor vagy a cukkini csíkok tetejáre halmozzuk a mártást vagy a serpenyőben előtte keverjük össze a két alapanyagot. Én kükön tálaltam, nem akartam, hogy akár véletlenül is összetörjenek a csodás zöldség csíkok. Legvégül parmezzánal szórjuk meg a tetejét.
Üdítően friss, isteni finom ez a verzió. Igazi nyári sláger! :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.