Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Bolognai cukkini csíkok

2019. augusztus 10. - Heni süt neked

Három nap kánikula jön. 35 fokok repkednek nemsokára. Kinek van kedve ilyenkor nehéz ételeket főzni, zsíros vagy olajban sült kajákkal tömni magát? Ekkor van az ideje a gyorsan elkészíthető, könnyed, üdítően friss falatoknak. Ilyen ez a cukkini csíkokkal készült bolognai, ami ízébe teljesen a tésztás verziót idézi meg, tészta nélkül. Varázslatosan egyszerű, ízletes és habkönnyű megoldás. 

Ha valaki húsmentesen készítené el, akkor lehet szója granulátumot vagy apróra vágott zöldséget (gomba, sárgarépa) használni a darált hús helyett.

Ajánlom mindenkinek, aki valami lazaságra vágyik ezekben a hőgutához közeli napokban (is).

img_8620.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 dkg darált hús (marha, sertés, csirke)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • kevés olívaolaj
  • só, bors, oreganó, kakukkfű
  • 1/2 ü. passzírozott paradicsom
  • 1 dl vörösbor - opcionális
  • kevés víz
  • 4 db zsenge saláta cukkini

Elkészítése:

Az olajon futassuk meg a hagymát, adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát és sárgarépát, pirítsuk le, majd adjuk hozzá a darált húst. Fehéredésig kevergessük, majd jöhetnek a fűszerek, a bor és a paradicsom. Forraljuk össze az ízeket, hagyjuk az alkoholt elpárologni a szószból, és hagyjunk időt arra, hogy az ízek összeérjenek. Erre 20 perc bőven elég. Ennyi idő alatt a bolognaink igazi zamatos, sűrű mártássá alakul.

És ekkor jöhet a cukkini. Egy zöldségpucolóval szeleteljük fel a zsenge cukkinikat. Tegyük 1, max. 2 percre lobogó, sós vízbe. Ne legyen több időt a forró vízben mert szétfő! Utána azonnal tegyük hdeg víz alá, hogy ne főjön tovább.

Tálaláskor vagy a cukkini csíkok tetejáre halmozzuk a mártást vagy a serpenyőben előtte keverjük össze a két alapanyagot. Én kükön tálaltam, nem akartam, hogy akár véletlenül is összetörjenek a csodás zöldség csíkok. Legvégül parmezzánal szórjuk meg a tetejét. 

Üdítően friss, isteni finom ez a verzió. Igazi nyári sláger! :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_8623.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5314929166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása