Ez a sós pite egy olyan ízkavalkád, amilyet elképzelni sem tudsz, ha nem próbálod ki! Szinte a sajtmennyországban érzed magad, ha belekóstolsz az első tökéletes falatba. A karamellizált hagyma édessége, a háromféle sült sajt teltsége és csodás olvadtsága, a fűszeres túrókrém lágy, mégis egységes, szilárd állaga valóban a csoda maga. Ebből a pitéből egy szelet is elég a harmónia gasztronómiai megélésére. Tökéletes. Ez a legjobb jelző rá. És te is egyet fogsz érteni, amikor megkóstolod! :)
Szín-, és ízkavalkád egy húsmentes napra!
- 1 cs. félkész réteslap - gm diétában rizspapírral vagy gm leveles tésztával
- 50 dkg tehéntúró - lm túró
- 1,5 dl tejföl - lm tejföl/joghurt
- 2 db tojás
- 5 dkg Gouda sajt - lm diétában parmezán és növényi sajt
- 5 dkg Karaván sajt - lm diétában füstölt növényi sajt
- 5 dkg mozzarella - lm diétában lm mozzarella
- fél fej lilahagyma
- fél fej vöröshagyma
- só, bors
- 1 ek olaj
- 1 db chilipaprika
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Keverjük ki a túrót a tejföllel és egy tojással. Sózzuk, borsozzuk. Egy kerek sütőformát olajozzunk ki alaposan. Terítsük bele óvatosan, hogy ne törjön meg, a 6 darabos réteslapot (egyben) Túl fog érni bőven a szélein, ezzel most ne foglalkozzunk, hagyjuk úgy. Öntsük bele a tejfölös, fűszeres, tojásos túrókrémet. A tetejére szórjuk a háromféle reszelt sajtot, majd a legtetejére szeleteljük fel a hagymákat. Óvatosan hajtogassuk vissza a lelógó réteslapok széleit, majd kenjük le egy felvert tojással. Toljuk a 180 fokon előmelegített sütőbe a piténket, majd hagyjuk 35-40 percig sülni. Az utolsó 5-10 percben tegyük grill fokozatra (vagy nagyobb hőre), hogy a hagymák karamellizálódjanak.
Legvégül szeleteljünk rá egy chili paprikát, ha szeretnénk kissé tüzessé tenni az ízélményt! :)
Ha elkészült, pihentessük pár percig, hogy szeletelni tudjuk, mint a tortát.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!