Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Pacal, másképp

2019. október 05. - Heni süt neked

A pacalt lehet nem szeretni és egyszerűen rajongani érte. Lehet velővel vagy csülökkel elkészíteni egy jó pörkölt formájában. De aki igazán odavan ezért a a fajta belsőségért, az bizonyára nyitott a többi elkészítési módja iránt is. Mert ugye ismerjük a pacal levest, a rántott pacalt (megjegyzem zseniális), de a paradicsomos, olaszos verzió nem annyira elterjedt itthon. Pedig, ha tudnák a népek! Ha kóstolnák, azonnal függővé válnának (persze a klasszik pacalpörkölt mellett), hiszen annyira telt, olyan zamatos, mennyeien fűszeres és könnyed még akkor is, ha babbal készül. 

Mert ez nem más, mint egy paradicsomos, vörösboros, babos, friss bazsalikomos fűszeres pacal. Új íz annak, aki szereti a marha bendőt. 

img_9353.jpg

Hozzávalók 4 szemelyre:

  • 1 kg pacal
  • 2 doboz koktélparadicsom konzerv
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 0,5 l vörösbör (száraz)
  • 35 dkg fehérbab 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 cs. friss bazsalikom
  • só, bors
  • chilipehely - opcionális
  • 1 csipet római kömény
  • 2 db babérlevél
  • kevés zsiradék

img_9356.jpg

Elkészítése:

Ilyenkor praktikus a kukta használata! Sokkal gyorsabban elkészül benne az étel, és sokkal esszeciálisabbak lesznek így az ízek is. 

Akkor kezdjük: kevés olajon vagy egyéb zsiradékon fonnyasszuk meg a felaprított hagymát, majd tegyük rá a felcsíkozott pacalt. Fűszerezzük sóval, borssal, római köménnyel, adjuk hozzá a babérlevelet, és a friss rozmaring felét felaprítva, majd keverjük össze és kicsit pirítsuk le az egészet. Pár perc után öntsük fel a koktélparadicsomokkal és adjuk hozzá a sűrített paradicsompasztát is. Öntsük fel a vörösborral és még annyi vízzel (ha szükséges), hogy épp csak ellepje. Legvégül jöhet az előző éjjel beáztatott bab. Keverjük ismét össze, majd zárjuk le a kukta tetejét. Ha nincs kuktánk, semmi probléma, egy vastagabb falu edény is megteszi. Kuktában a sípolást követő 1 óra mire elkészül, edényben ez kb. 2 óra, míg puhára fő a pacal, az ízek összeérnek, a bedagadt bab besűríti az amúgy is redukálódott szaftot. Olyannak kell lennie, mint egy mártásnak. Sűrű, nem híg szaftnak! 

Ez így önmagában egy egytálétel, de ha valaki még kívánna hozzá főtt burgonyát köret gyanánt, akkor nosza, készítsen! :)

Tálaláskor a bazsalikom másik felével szórjuk meg a pacalunkat. Higgyétek el, hogy ez a vörösboros, paradicsomos, fűszeres, babos csoda el fog varázsolni. Igazán pazar, lenyűgöző ízvilágú, zamatú pacal ez! :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9915192526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2019.10.06. 18:17:39

Azta! Ilyet még nem ettem. Mivel az emberiség azon részébe tartozom, akik imádják a pacalt, így biztosan ki fogom próbálni.
süti beállítások módosítása