Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Tárkonyos-joghurtos hagymaleves, kolbász ropogóssal

2019. október 16. - Heni süt neked

Levesfüggő vagyok. Ez tény. Szükségem van a rendszeres adagomra. Minden típusától lázba jövök, egyet kivéve és az a gyümölcsleves. Egyszerűen nem szeretem az édes leveseket. Úgy általában az édességeket. Csak nagyritkán, de az se legyen tömény, gejl. 

De vissza a levesekhez. Ez a mostani recept azon túl, hogy (mint mindig) egy gyorsan elkészíthető finomság, egy kicsit még a különlegességével is elvarázsol. Hiszen van itt kérem szépen minden, mi szem-szájnak ingere. Friss tárkony, jófajta joghurt, házi vaj, egy kevés fehérbor és persze többféle, szám szerint 4 féle hagyma és megkoronázásként a tetejére kolbász chips. Hát lehet ennek ellenállni? Lehet ennél izgatóbb egy egyszerű leves? Kétlem. De meggyőzhető vagyok. :)

img_9478.jpg

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss tárkony
  • só, bors
  • vaj/margarin
  • joghurt/növényi joghurt
  • 0,5 szál füstölt szárazkolbász
  • 1 dl fehérbor

img_9480.jpg

Elkészítése: 

Egy kevés vajon dinszteljük meg a karikára felvágott hagymákat. Jó sok lesz, de ennyinek kell lennie, hiszen nagyon össze fog esni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát. Felengedjük annyi alaplével, amennyi jól ellepi. Forraljuk össze, majd jöhet a fehérbor. Ezzel is forraljuk át, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Adjuk hozzá az összevágott tárkonyt.

Közben a kolbászt vágjuk apró kockára és süssük ki egy serpenyőben. Zsiradék nem kell alá, hamar kiengedi a sajátját. 

Ha a hagymák megpuhultak, az ízek összeértek, akkor a legvégén adjunk hozzá egy kevés (1-2 evőkanálnyi) joghurtot, hogy a bor mellé még további kis pikáns savanyúságot kapjunk. Nem lesz ez igazán savanyú, csak épp különlegessé teszi, mint ahogy a belefőtt friss tárkony zamata is. 

Tálaláskor szórjuk meg egy kis tárkonnyal és a kolbász ropogóssal a levesünket. Mennyei ízvilág, könnyedség, egy kis elegancia, ugyanakkor tartalmas egytálétel ez a leves. Bagettel kínálva legalábbis biztosan az :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9477.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5815220864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.04.04. 11:57:04

Most csináltam meg, nagyon finom lett. Viszont kolbász helyett füstölt sajt tuile/csipke volt hozzá. :o)
Köszi a receptet!
süti beállítások módosítása