Levesfüggő vagyok. Ez tény. Szükségem van a rendszeres adagomra. Minden típusától lázba jövök, egyet kivéve és az a gyümölcsleves. Egyszerűen nem szeretem az édes leveseket. Úgy általában az édességeket. Csak nagyritkán, de az se legyen tömény, gejl.
De vissza a levesekhez. Ez a mostani recept azon túl, hogy (mint mindig) egy gyorsan elkészíthető finomság, egy kicsit még a különlegességével is elvarázsol. Hiszen van itt kérem szépen minden, mi szem-szájnak ingere. Friss tárkony, jófajta joghurt, házi vaj, egy kevés fehérbor és persze többféle, szám szerint 4 féle hagyma és megkoronázásként a tetejére kolbász chips. Hát lehet ennek ellenállni? Lehet ennél izgatóbb egy egyszerű leves? Kétlem. De meggyőzhető vagyok. :)
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 fej lilahagyma
- 1 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- friss tárkony
- só, bors
- vaj/margarin
- joghurt/növényi joghurt
- 0,5 szál füstölt szárazkolbász
- 1 dl fehérbor
Elkészítése:
Egy kevés vajon dinszteljük meg a karikára felvágott hagymákat. Jó sok lesz, de ennyinek kell lennie, hiszen nagyon össze fog esni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát. Felengedjük annyi alaplével, amennyi jól ellepi. Forraljuk össze, majd jöhet a fehérbor. Ezzel is forraljuk át, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Adjuk hozzá az összevágott tárkonyt.
Közben a kolbászt vágjuk apró kockára és süssük ki egy serpenyőben. Zsiradék nem kell alá, hamar kiengedi a sajátját.
Ha a hagymák megpuhultak, az ízek összeértek, akkor a legvégén adjunk hozzá egy kevés (1-2 evőkanálnyi) joghurtot, hogy a bor mellé még további kis pikáns savanyúságot kapjunk. Nem lesz ez igazán savanyú, csak épp különlegessé teszi, mint ahogy a belefőtt friss tárkony zamata is.
Tálaláskor szórjuk meg egy kis tárkonnyal és a kolbász ropogóssal a levesünket. Mennyei ízvilág, könnyedség, egy kis elegancia, ugyanakkor tartalmas egytálétel ez a leves. Bagettel kínálva legalábbis biztosan az :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!