Hétvége. Lustálkodás. Kényeztető ételek. Mert megérdemeljük. Ez a finomság, ami épp olyan tökéletes reggelinek, mint desszertnek, pont az ilyen hétvégi lazulásokra való. Amikor pár perc előkészület után csak betoljuk a sütőbe a cuccot, mi meg visszakúszunk a jó meleg ágyba, hogy tovább élvezzük a semmittevés mennyei élményét. Viszont a teljes élvezet, a kéjes hümmögés majd akkor lesz, amikor kanalanként élvezzük ki a gyümölcsös sült zabkásánkat. Mert az igazi dolce far niente érzését ez a már-már erkölcstelen élvezetet nyújtó süti jelenti.
Hozzávalók:
- 20 dkg apró szemű zabpehely - gm diétában a gm verzió
- méz vagy egyéb édesítő - ízlés szerint
- 25 dkg (bogyós gyümölcsök )- vagy mazsola, aszalt gyümölcsök
- 1 marék különböző mag: mogyoró, dió, egyebek - ki mit szeret
- víz
- 1,5 dl tej - lm diétában lm/növényi tej
- 1 mk sütőpor
- 1 tk fahéj
- tejszín/növényi tejszín - opcionális
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Áztassuk be 10 percre a zabpelyhet annyi vízbe, amennyi ellepi. Közben készítsünk el egy jó kávét. Ha megszívta magát a pehely, keverjük bele a mézet, a tejet és a gyümölcsök és magvak kétharmadát. Egy kiolajozott tűzálló edénybe/sütőformába öntsük a masszát (ne aggódj, ha kicsit hígnak tűnik, ilyennek kell lennie), majd szórjuk meg a maradék gyümölccsel és magvakkal.
Toljuk be az előmelegített sütőbe 180 fokra és süssük 25 -30 percig. Most lehet visszamászni az ágyba. :)
Akkor van kész, ha szép aranybarnára sül és a tűpróbát is kiállta.
Tálaláskor egy kanál felvert tejszínt tegyünk a tetejére, minden adaghoz! Megkoronázza a ropogós sütinket!!!
Melegen reggelire, kihűlve desszertként ajánlom ezt a mennyei finomságot.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!