A hétvége az az időszak, amikor kicsit ráérősebben állunk a főzéshez, amikor picit több időt szánunk arra, hogy valami finomságot varázsoljunk (például) a vasárnapi asztalra. Mindez persze nem azt jelenti, hogy valami bonyolult, pepecselős ételt kellene elkészítenünk, dehogy! De tény és való, hogy összetettebb, mint egy párolt zöldség.
Nézzük, miről is van szó: egy egyszerű egyben sült hús, amit feldobunk egy ínycsiklandó mártással gombából és füstölt kolbászból. Köretként a hússal egyben sült krumplit kínálunk. Így az egész egy csodás, mély ízvilágú étel testes aromákkal, mégsem elnehézítő, kajakómát okozó fogás. Omlós hús, fűszeres szósz, ropogós burgonya. Mennyei egység :)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg karaj
- 50 dkg apró csiperke - ajánlom a #Chefgomba termékeit, mindig friss, és széles kínálat
- 1 szál füstölt kolbász
- némi zsiradék
- 1 ek liszt - gm diétában rizsliszt
- só, bors, fűszerpaprika, borsikafű
- 2-3 dl fehérbor
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Fűszerezzük be a húst, majd süssük körbe minden oldalát egy serpenyőben. Öntsünk hozzá 2 dl vizet, fedjük le (alufólia, fedő, bármi) majd toljuk be a sütőbe 180-ra és kb. 1 órára. Majd vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a feldarabolt krumplikat és süssük tovább, hogy 1. megpiruljon a hús, 2. a krumpli is ropogósra sülhessen. Ez újabb kb. 25-30 perc.
Amíg sül a hús és a burgonya, addig elkészíthetjük a mártást. Kevés zsiradékhoz adjuk a felkockázott kolbászt, és süssük ropogósra. Majd adjuk hozzá a felezett kisebb méretű (mini) csiperkegombákat. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy kevés fűszerpaprikát és borsikafüvet, majd szórjuk meg a liszttel. Öntsük fel a borral és hagyjuk, hogy az ízek összefőjenek, a mártás besűrűsödjön.
Ezzel el is készül ez a pazar ízeket tartalmazó ételünk. Egy kis savanyút mindenképp elbír :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!