Ha van valami, amit nagyon szeretek, az az, ha egy nagyon finom étel, nagyon egyszerűen elkészíthető. Na ez a gyönyörűség pont ilyen. Egyszerű, egészséges, nagyon ízletes, igazi ínycsiklandó tünemény. Nem, nem ragadtattam el magam túlságosan. Ezek a jelzők valóban helytállóak ennek az ételnek az esetében. Hiszen a pár hozzávalóból némi fűszerezésből, ízesítésből elkészülő egytálétel egyszerűségében nagyszerű.
Sietős hétköznapok, lusta hétvégék ideális ebédje. A megoldás maga. Az ízek harmóniája. Mindez úgy, hogy se a csirkemell, se a karfiol nem bír igazi karakteres ízzel. De egy kis fűszerezéssel máris fel lehet turbózni.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 nagyobb csirkemell
- 1 nagyobb fej karfiol
- 1 db póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek (dijoni) mustár
- 1 kiskanálnyi méz - vagy vmi édesítő
- só, bors, borsikafű
- chilipehely - opcionális
- kevés olaj
- 2 dl fehérbor vagy alaplé vagy víz
Elkészítése:
Kevés olajon dinszteljük meg a felkarikázott pórét (a zöld részének nagyját is), majd adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet. Fűszerezzük sóval, borssal, borsikafűvel, (chilipehellyel), majd fehéredésig pirítsuk. Ekkor jöhet a kisebb rózsára szedett karfiol, a nagyadag mustár, a kiskanálnyi méz és végül a fehérbor. Úgy a jó, ha nagyjából egyforma nagyságúak a hús kockák és a zöldség is. Nem csak az esztétikai élmény miatt, hanem mert így könnyebben és nagyjából egyszerre főnek meg. Fedjük le és hagyjuk, hogy a hús és a karfiol is megpuhuljon, az ízek összefőjenek, a bor leve redukálódjon és kellő sűrűségű szafttá változzon. Vegyük le a fedőt kb. 20 perc után, és kissé pirítsuk le az egészet.
Ha elkészült, máris tálalhatjuk egytálételként. Ha valaki azonban ennél tartalmasabb megoldásra vágyik, annak jó szívvel ajánlom hozzá a rizs/kuszkusz/bulgur/köles esetleg gersli köretet.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!