Először beszéljünk kicsit a csicsókáról. Habár egyre több zöldségesnél be lehet szerezni, mégis úgy érzem méltánytalanul háttérbe van szorítva. Általunk, felhasználók által. Mert sokan úgy gondolják, hogy macerás megpucolni, mert göcsörtös.De ezzel nagyjából a hátrányait ki is merítettük. Ráadásul ez a tény sem igaz, mert egy alapos megmosás után máris felhasználható állapotba kerül. Mint ahogy a krumpli, úgy a csicsóka is koszos, nagyon földes volt régebben (mert ugye a föld alatt teremnek), de mára már egész tisztán meg lehet vásárolni. Szóval macera kipipálva, pucolás megúszva, felhasználásra fel! A csicsóka ugyanis könnyen elkészíthető, hamar puhul, finom zamata van és a benne lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, így a vércukorszintet nem emeli meg kiugróan. Egészséges és finom. Tehát joggal merül fel a kérdés: MIÉRT NEM HASZNÁLJUK TÖBBSZÖR?
De térjünk át a receptre, ami azért nem csak csicsókából áll, hanem isteni finom, fűszeres húsból is. Hangsúlyozva az alapízeket, semmi extra ízesítés, mégis egy csodás, egymással nagyon harmonizáló összetevőkből készülő egytálételt kapunk.
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 szelet nem zsíros tarja
- 2-3 db nagyobb csicsóka
- só, bors
- friss kakukkfű
- 2 dl alaplé/víz/sör
Elkészítése:
Sózzuk be a hússzeleteket, borsozzuk meg, majd kevés zsiradékon pirítsuk meg mindkét oldalán egy serpenyőben. Öntsük fel a sörrel, majd fedjük le, és pároljuk 5 percig. Ezután vegyük le a fedőt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel a csicsókát és tegyük a húsra, szórjuk meg a friss kakukkfűvel, majd közepes lángon hagyjuk lesülni a szaftot, mialatt megpuhul és megsül a hús és a csicsóka is. Omlós, de közben kívülről jól megsült finomság az eredmény.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!