Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Zsályás-áfonyás pirított sertésmáj brandyvel

2019. december 04. - Heni süt neked

Jöjjön egy kis melengető étel, amihez a brandy nem csak hozzávaló, de ilyen hidegben kísérő is. Muszáj főzés előtt inni belőle. A jó brandy átmelegít, és olyan kezdő lökést ad a főzéshez, hogy szinte megtáltosodunk, míg elkészítjük ezt a nagyon egyszerű, ámde annál ízletesebb ételt. Habár most sertésmájból készítettem, tökéletes csirke-, kacsa-, vagy épp borjúmájból is. A lényeg, hogy friss legyen, fűszerezzük bátran, locsoljuk meg jóadag brandyvel és használjunk hozzá kellő mennyiségű lilahagymát. Ennyi a titok, ha lehet ezt annak nevezni. A máj imádja a zsályát, rajong érte, majd megpusztul utána, a brandy országos cimborája. Na és az aszalt áfonya, na az kérem szépen az a plusz, ami olyan különlegessé, egyedivé, mégis pazar módon egységessé teszi a pirított májunkat a többi hozzávalóval, hogy csak na! :) 

img_9428.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0,5 kg sertésmáj
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • só, bors, zsálya (friss vagy szárított)
  • 1 maroknyi aszalt vörösáfonya
  • 0,5 dl brandy
  • kevés zsiradék
  • chili vagy hegyes erős paprika - opcionális, de az a kis tűz, az kell bele, szerintem :)

img_9431.jpg

Elkészítése:

Kevés zsiradékon fonnyasszuk meg a laskára vágott lilahagymát, majd tegyük rá a felcsíkozott/darabolt májat, majd borsozzuk, szórjuk meg a zsályával. Ne sajnáljuk :) Hagyjuk, hogy szépen lepiruljon a máj, kis levet eresszen, adjuk hozzá a brandyt, majd amikor elpárolgott az alkohol belőle, adjunk hozzá egy csepp vizet, hogy legyen azért szaftja is, amit majd olyan jó lesz tunkolgatni. Jöhet az aszalt áfonya is! Fedő alatt pároljuk puhára a májat. Nem szabad túl sütni, mert akkor visszakeményedik. Elég hamar elkészül, nagyjából 10-15 perc mindennel együtt, bár ez erősen függ a májdarabok nagyságától és hogy milyen májat használunk. Mert ugye a szárnyas máj jóval korábban elkészül, mint a sertés vagy a marha. A végén sózzuk (kivétel a szárnyas máj, mert azt már az elején is lehet).  

Tálaláskor vágjunk rá egy kis erős paprikát vagy chilit, mert ahogy már említettem, az a kis tűz jól jön télen a hidegben! :)

Magában is finom!

De aki megteheti, mert nem kell odafigyelnie a szénhidrátbevitelre, annak puha kenyérrel enni, majd a végén jóízűen tunkolni ki a maradék szaftot, az a mennyei élvezet egészen az utolsó cseppig! 

Azonban, ha valaki köretet kíván hozzá, akkor a rizst, kuszkuszt, bulgurt, vagy épp a rósejbnit ajánlom jó szívvel.

Na és persze az elhagyhatatlan SAVANYÚSÁGOT!

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8415220830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása