Te is szereted a gyorsan elkészülő mennyei finomságokat? Amikor az elkészítési idő és a az élvezet értéke fordítottan arányos? Vagyis pár perc munka, sok-sok perc különleges, mámoros, ízlelőbimbókat kényeztető élvezet.
Ha kedveled, mondhatnám azt is, hogy rajongsz a tengeri herkenyűkért, akkor ez a recept igazán kedvedre való lesz!
Tintahal, bébi polip, rák, kagylóhús - mindez pikáns, fűszeres paradicsomszószban, kevés csípősséggel, hogy meglegyen benne az a kis plusz, az a kis tüzesség! Friss fűszernövények és rengeteg zöldség teszik még ízletesebbé, üdévé ezt a ragut, amit aztán olyan körettel kínálhatunk, amihez csak kedvünk van. Én mindenesetre azt javaslom, hogy szakadjunk el a megszokott spagetti/penne verziótól. Annyi minden passzol még hozzá!
- 35 dkg tenger gyümölcsei keverék
- 2-3 paradicsom
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl vörösbor - opcionális
- 1 üveg passtata - passzírozott paradicsomszósz
- 1-2 dl víz - attól függően milyen sűrűségű legyen
- só, bors
- chili paprika vagy pehely - ízlés szerint
- friss bazsalikom, kakukkfű, oregano - szárított is jó, ha nem jutsz frisshez!
- kevés olívaolaj
Elkészítése:
Az olívaolajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát. Adjuk hozzá a tengeri herkentyűket, a felaprított fokhagyma gerezdeket, a friss fűszernövények felét, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük hozzá a bort, és fedjük le. Hagyjuk, hogy kb. 5 - 10 perc alatt kellemesen összebarátkozzanak az ízek. Most jöhetnek a felkockázott zöldségek, a chili, a passzírozott paradicsomszósz, a víz és a fűszernövények másik fele. Hagyjuk, hogy az ízek összefőjenek, a tengeri finomságok és a zöldségek megpuhuljanak. De csak óvatosan, ne főzzük túl! További 5-7 perc alatt már minden megfő, az aromák elszabadulnak, az illat a konyhában olyan veszettül mámorító, hogy azonnal neki akarsz esni a ragunak. De uralkodj magadon, mert ezt a fokozott várakozás érzését lehet még fokozni, jöhet a köret elkészítése. Amit most nem írok le, mert azt készítesz hozzá, amit csak kívánsz, én csak tippeket adhatok: kuszkusz, bulgor, vadrizs, árpagyöngye, köles, de még a nokedli is! Ne forgasd a szemed, igen, NOKEDLI!
Nem csak a pörköltnek van joga a nokedlihez, bármilyen raguhoz tökéletes, habár szokatlan - ezt elismerem - megoldás.
Tálalj, edd, élvezd! :) Ennyi csak a dolgod, ha már elkészültél ezzel az isteni csodával.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!