Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Nyári ízek sütőben sütve

2020. június 22. - Heni süt neked

Bevallom teljesen belelkesedtem a nyár színeitől, ízeitől, pompás sokszínűségétől. Olyannyira, hogy belső késztetést éreztem arra, hogy mindezt visszaadjam egy pazar étel formájában is. Egy olyan sütőben sült hús-zöldég-gyümölcs klasszikus hármas összeállításával, ami tökéletesen visszaadja mindazt, amit a nyárról gondolok és érzek. Ha csak egy pillantást vetsz erre az amúgy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomságra, azonnal megérted, mitől lelkesedtem be ennyire. 

És akkor csak pár adalék ahhoz, hogy téged is lázba hozzalak! Van ebben kérem szépen szaftos csirkecomb filé, amelynek a bőre aranybarna és ropogós, van benne rengeteg lilahagyma, új fokhagyma - ezek olyan édesek lesznek, ahogy karamellizálódnak sütés közben, hogy eldobod az agyad -, belül krémesre, kívül ropogós héjúra sült parázsburgonya, és végül édes, lédús őszibarack, ami miután megsült a többi alapanyaggal együtt, egyrészről átadja azoknak a finom édes ízt, másrészről, ahogy ráharapsz úgy érzed, hogy a Mennyország kapujában állsz, és az édes-sós finomságok asztala hívogat csábítóan. 

Ennyi csodás ízhez, aromához már nem is nagyon kellenek fűszerek. Maximum az alap só és bors, és néhány zöldfűszer, ami igazi csavart jelent az ízesítésben. Ilyen a friss rozmaring és a levendulavirág. Nem is hinnéd, mennyit tesz hozzá ez a két növény. 

De elég a szóból, lássuk miről beszéltem eddig:

img_1370.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra

  • 4 db csirkecomb (filé)
  • 3 nagy fej lilahagyma
  • 60 dkg parázsburgonya
  • 3-4 db őszibarack
  • 1-2 fej fokhagyma 
  • 1-2 paradicsom (opcionális)
  • 4-5 ág friss rozmaring
  • 1-2 ek levendulavirág (bio)
  • só, bors
  • kevés olaj/zsiradék - tepsi kikenéséhez
  • 2 dl víz/bor 

img_1366.jpg

Elkészítése:

Egy nagy tepsit kenjünk ki zsiradékkal, majd helyezzük el benne a negyedelt lilahagymákat, a jól megmosott és NEM megpucult, egészben hagyott apró szemű parázskrumplikat. Sózzuk, borsozzuk. Majd ha már megágyaztunk a húsnak, akkor a kívül-belül alaposan besózott csirkecomb filéket helyezzük bőrükkel felfelé az egészre. Jöhetnek a keresztben félbevágott fokhagymák, paradicsomok és őszibarackok. Végül tegyük rájuk a rozmaringokat és a levendulavirágot. Öntsük fel a vízzel és toljuk a sütőbe 1-1,5 órára 160 fokon. A csirke alapvetően gyorsan átsül, de inkább hagyjuk alacsonyabb hőfokon sülni hosszabb ideig, mint hirtelen megsütni. Így a lassú sütés során az ízeknek van idejük összehaverkodni a tepsiben, van idő arra, hogy minden aroma kisüljön és átadja a többi alapanyagnak is a zamatát, valamit a hús is egyenletes fog aranybarnára sülni úgy, hogy a bőre fenségesen ropogós lesz. Ha adunk neki elég időt, akkor a cukrokat tartalmazó zöldségek ls gyümölcsök csodásan fognak karamellizálódni, ezzel is egy magasabbra szintre emelve ezt a valójában nagyon egyszerű ételt.

img_1376.jpg

Nagy előnye ennek a fogásnak, hogy tipikus egytálétel. Hiszen egyszerre sült benne a hús és a köret, sőt valamilyen értelemben a kompót is :).

Tálaláskor szórjuk meg egy kis plusz levendulával és tegyünk hozzá pár ág friss rozmaringot, mert így a színek káprázatosak lesznek (a sütés előtt hozzáadott fűszernövények megtették dolgukat és megsültek, ezzel kiadva össze aromájukat, azonban elveszítve csodás színeiket).

Szedjünk bátran a tányérra, hiszen ez egy egészséges, kényeztető étel. És ha esetleg még egy kis salátát is kívánunk hozzá, hát ne tartsuk vissza magunkat!!!

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2215906632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2020.06.23. 21:37:56

Jó ötlet az őszibarack, ki fogom próbálni így is. Télen szoktam hasonlót sütni almával, és nagyobb darabokra vágott káposztával (a krumpli, hagyma, fokhagyma mellett), olyankor paradicsomot nem használok, és a fő fűszer a kakukkfű.
süti beállítások módosítása