Ismét egy megosztó étel. A sertésnyelv. Mert ugye ez is a belsőségek tágabb csoportjába tartozik, de bőven van olyan, aki a májat, vesét, agyat megeszi, de a nyelvtől irtózik. És persze vica-verse.Őszinte leszek, régi rajongásom tárgya ez a finomság. Már gyerekkoromban levett a lábamról az én gyönyörű, abszolút pesti nagymamám, amikor rakott nyelvet hozott nekem uzsira. De imádom az aszpikos nyelvet is. Meg a nyelvet nyelvvel. Szoktam néha venni, főtt-füstölt verziót, de borsos ára van, 3500-tól felfele. Most rátaláltam a hentesemnél a nyers sertésnyelvre (1200/kg) és megvilágosodtam! Elő a kuktával! Főzzünk nyelvet! Az ízesítésre sem kell igazából nagy gondot fordítani: só, szemes bors, szegfűbors, babérlevél, fokhagyma, negyedelt hagyma. Ennyi. Kuktában kb. 2 órát fő, ennyi idő alatt tutira megpuhul annyira, hogy szinte a villával lehet száljaira szedni :) Tálalni frissen reszelt tormával, jófajta mustárral, savanyúsággal vagy omlós, ropogós héjú fehér kenyérrel, vagy pirítóssal a legfinomabb.
Nade!! Csavarjunk most is a dolgon kicsit! Készítsünk egy finom ragut belőle! Ízeset, pikánsat, finomat. Legyen egy kicsit sós, egy kicsit édes, egy cseppet kicsit fanyar!
Hozzávalók:
- 3 db sertésnyelv
- 3 db babérlevél
- kb. 6-10 szem szemes bors
- 2-3 szem szegfűbors
- 1 ek. só
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 3 ek. világos szójaszósz
- 1 ek. halszósz
- chilipehely (opcionális)
- 1 ek. szezámolaj (ez karakteresebb,kevés kell belőle)
- 5-6 szem kisebb burgonya
- 15 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 nagy sárgarépa
- 10 dkg savanyított gyöngyhagyma + a levéből valamennyi
- 1 ek. barna cukor (vagy édesítő)
- 1 ek. vaj
- 1 ek. liszt (vagy rizsliszt)
Elkészítése:
Egy kuktában feltesszük a nyelveket a fűszerekkel (só, bors, babérlevél) és a fokhagymával, hagymával. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük bő egy órán keresztül. Ha elkészült, és jó puha lett, akkor vegyük ki a léből és hagyjuk kihűlni. Majd szeleteljük fel ujjnyi vastag szeletekre. A nyelv szeleteket kevés szezámolajon pirítsuk meg mindkét oldalán. Egy másik edényben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a barna cukrot, olvasszuk össze, majd öntsük fel a nyelv főzőlevéből egy merőkanálnyival. Ezt követően tegyük bele a lisztet, keverjük csomómentesre egy habverővel, majd további főzőlevet is tegyünk hozzá. Fűszerezzük a szójaszósszal, halszósszal, chilivel, egyszer forraljuk fel, majd adjuk hozzá a borsót, hasábokra vágott répát, és a cikkekre vágott burgonyát. Főzzük puhára a zöldségeket, majd tegyük bele a gyöngyhagymát és ízlés szerint annak levéből, végül helyezzük bele a sült sertésnyelv szeleteket.
Tálaláskor, ha szükséges egy kevés lime-mal kínáljuk, illetve vadrizzsel vagy csak úgy magában.
Jó étvágyat!