Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fehér chili, csirkével

2016. január 20. - Heni süt neked

Tagadhatatlan, hogy a chili a téli ételek egyik favoritja. Tartalmas összetevők, csípős ízek, ezek mind a melegedésünket szolgálják. Minden chilit (chili con carne,ha jobban tetszik) nagyjából házanként készítik el, független attól, hogy nálunk a 80-as évek végén, 90-es évek elején lett közismert ez a mexikói eredetű étel. A klasszik verzió paradicsomos, erősen fűszeres. A mostani, amit bemutatok, egy picit könnyedebb, de egy cseppet sem kevésbé ízletes és tápláló, mint eredeti rokona. Ez egy fehér verzió, ami nem marhából, hanem csirkéből készül, és nem fekete babbal, hanem fehérrel ÉS csicseriborsóval. Kipróbálásra erősen ajánlott ez a verzió (is)! :)

feher_chili.jpg

Hozzávalók:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 2 maroknyi morzsolt kukorica (fagyasztott, NE konzerv, az nagyon cukros általában)
  • 1 db chili paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1-2 zellerszár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 csipet chili pehely
  • 1 tk oregano
  • 0.5 kg darált csirke- vagy pulykahús
  • 1 doboz fehér bab (itt jó a konzerv)
  • 1 doboz csicseriborsó (konzerv)
  • 1 l csirkealaplé vagy víz
  • 1 cs. koriander vagy petrezselyem
  • só, bors
  • 1 marék árpagyöngye (gersli) - opcionális

Elkészítése:

Melegítsük fel az olajat egy nagyobb edényben. Adjuk hozzá a felkockázott hagymát, sárgarépát, paprikákat,szárzellert és pirítsuk össze őket. Tegyük bele a fokhagymát (egy kés lapjával nyomjuk össze, így könnyebben felszabadulnak belőle az ízek, olajok), a fűszereket, és összekeverve a zöldségekkel pirítsuk még egy percig. Adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsózzuk. Kifehéredésig süssük. Ha akarunk, tegyünk bele egy marék átmosott gerslit is. Öntsük fel az alaplével és így forraljuk fel az egészet kb. 25 percig. Forrás után vegyük vissza takarékra a lángot, öntsük bele a lecsöpögtetett babot és csicseriborsót,és az előfőzött kukoricát, majd főzzük még 10 percig. Fedő alatt hagyjuk,hogy az árpagyöngye biztosan megpuhuljon. 

Ezzel kész is az isteni fehér chilink. Tálaláskor szórjuk meg a felaprított korianderrel (vagy petrezselyemmel) és kínáljunk hozzá egy szelet teljes kiőrlésű piított kenyeret, amit bedörzsölünk egy kevés fokhagymával.

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr528288312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.01.20. 20:15:28

Csodálattal tölt el, hogy se a konzerv bab, se a konzerv csicseriborsó nem fő szét 25 perc főzés alatt... No, de próba cseresznye! Köszi! (Bár én a kaliforniait mellőzni fogom az amúgy is elég szép számú alkotórész közül :) )
süti beállítások módosítása