Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Spagetti frittata

avagy az újrahasznosítás zsenialitása

2016. január 22. - Heni süt neked

Alapvetően utálok bármilyen ételt is kidobni. Ennél sokkal jobb felhasználásokat tudok, ahogy szerintem te is. Például becsomagolva odaadhatjuk a környéken található hajléktalanok közül valamelyiknek. Avagy mi magunk is felhasználhatjuk egy újabb, pazar étel elkészítéséhez. Mint ahogy most is történt. Úgy alakult, hogy több tésztát főztem ki a kelleténél a múlt héten, így megmaradt egy jó adagnyi. Ezt lefagyasztottam és most elővettem, mert újból engedni akartam egy kis bűnös csábításnak, azaz a tésztának. A választásom egy igazán gyors és nagyon finom ételre esett, amely csak néhány olyan összetevőt igényelt, ami otthon megtalálható a spájzban. És egy olyanra, amiért érdemes elcsábulni. Ez nem más mint a spagetti frittata, ami egy olasz étel, mely igen hasonló összetételében az omletthez. Az omlettől eltérően egyrészt a frittatát nem forgatják meg és a serpenyőben, a sütőben készítik el. Másrészt ez ugye alapvetően spagettit ÉS tojást,valamint rengeteg mindent tartalmaz még, ami szem-szájnak ingere.

piritott_spagetti_napoletana.JPG

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 200g főtt spagetti (persze lehet bármilyen más tésztából is) - glutén érzékenyeknek gm tészta
  • 1-2 dl paradicsomszósz
  • 2 tojás
  • egy kis darab parmezán sajt ( kb. 20-30 gr.) - LM verzióban növényi sajt
  • só, bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • egy kis kocka vaj - LM verzióban margarin
  • friss bazsalikom
  • kakukkfű

Elkészítése:

Keverjük össze a tésztát egy kevés paradicsomszósszal. Elég csak annyi belőle, amennyi bevonja a tésztát, másképp túl híg lesz a tojásokkal. Most adjuk hozzá  a sajtot lereszelve és a tojásokat felverbe. Fűszerezzük a sóval, a frissen őrölt borssal (ettől mindig intenzívebb íze lesz a borsnak, illatos), a felaprított friss bazsalikommal (nem kell túl apróra), valamint a kakukkfűvel. Reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket. Végül keverjük össze az egészet jó alaposan! 

Jó forróra hevítsük fel az olajat és a vajat a serpenyőben (persze ne égjen meg!), majd öntsük bele a tésztát. Egy fakanál hátsó részével nyomkodjuk le alaposan a tésztát a serpenyőbe jó laposra. Tegyük be az előmelegített sütőbe (olyan serpenyőt válasszunk, aminek hőálló a nyele), és 220 fokon süssük. Nagyjából 10 percre van szüksége, hogy megpiruljon alul és fölül is. Ha ez nem történne meg ennyi idő alatt, akkor tegyük grill fokozatra, hogy felül ropogós piros, illetve aranybarna legyen. 

Azonnal tálaljuk cikkekre vágva, ízlés szerint megszórva a tetejét egy kevés parmezánnál még, esetleg plusz bazsalikommal. Ezt én most elhagytam, mert elég ízes így is a frittatam. 

Tipp 1: bárhogy lehet még tovább turbózni ezt a fajta ételt: koktél paradicsommal, zöldségekkel, több tojással, akármilyen szósszal, több sajttal,más sajttal, olívabogyóval, esetleg húsosan kolbásszal, szalámival, szalonnával, amihez csak kedvünk tartja. 

Tipp 2: ha túl sok lett a szósz vagy a tojás a tésztán, tehát folyós, leveses (aminek nem szabad lennie), akkor egy kevés zsemlemorzsával szórjuk meg! Ez felszívja a felesleget.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr478300020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicia Almas 2016.01.22. 10:51:42

Jaj de jol nez ki! Ezt tuti kiprobalom. Ha zoldsegeket rakok hozza is ilyen szepen ossze fog allni?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.01.22. 10:53:40

@Felicia Almas: igen, de azért a tészta domináljon és a zöldséget, ha kemény reszeld le nagylyukú reszelőn (pl. sárgarépa, zeller), ha leveles (pl. spenót, kel) mehet egyben vagy nagyobb darabokra tépkedve.
:) sok sikert

2016.01.22. 18:45:48

A kezdés kicsit más nálam: olivaolajon hagymával, fokhagymával piritott-átsütött darálthúshoz adom a paradicsomszószt.
Utána megegyezik a recept.
Aztán a végén megint egy extra lépés: a kiboritott frittatara mozzarella (vagy más sajt) kerül és úgy grillezem hólyagosodásig.

RS 2016.01.22. 22:31:11

Basszus elkezdtem olvasni a receptet, ami tök frankó, de a leírás nem tükrözött mást nekem mint egy frusztrált nőt aki agresszívan akar előnyt szerezni.
Remélem ez nem így van. :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.01.22. 22:49:59

Miért kellene vacak növényi sajttal készíteni, ha valaki laktózérzékeny? A parmezánnak gyakorlatilag nulla a laktóztartalma, 0,1 gramm alatt van 100 grammonként, ennél a mennyiségnél már ráírják az ételekre, hogy laktózmentes.
süti beállítások módosítása