Ha szerencsénk van a piacokon még lehet kapni szilvát, és így a finisben még el tudjuk készíteni ezt a pikáns lekvárt. Különlegessége abból fakad, hogy csak és kizárólag vörösbor és fahéj hozzáadásával készült. No meg chilivel. Ettől akár nevezhetnénk chutneynak is, de nem az. Nincs benne sokféle fűszer, többféle hozzávaló, se só. Így maradjunk tehát a pikán szilvalekvár meghatározásnál. Kimondottan ajánlom vajas kenyérre, sültek mellé, vagy csak úgy magában hűvös estéken, amikor a chili kicsit átmelegít.
Hozzávalók:
- 2 kg érett, édes szilva
- 1 ek fahéj
- 1 üveg vörösbor
- 2 db chilipaprika
Elkészítése:
Magozás után tegyük egy fazékba a szilvákat, adjuk hozzá a chilit,szórjuk meg a fahéjjal, majd öntsük fel a vörösborral. Először nagy lángon forraljuk össze, majd takaréklángon, épp csak gyöngyözve hagyjuk, hogy szépen összefőjenek az ízek,a bor redukálódjon és eggyé váljon a szétfövő szilvával. Ez több óra eredménye lesz, de megéri. A vége felé, amikor a bor már igencsak elfőtt belőle, ne feledd el megkevergetni a lekvárt olykor-olykor. Sőt a végén már folyamatosan. (Cukrot nem tettem bele, de ez ízlés dolga, természetesen adható hozzá, ha úgy szeretjük.)
Az eredmény egy tökéletesen mély ízvilágú, a bortól és chilitől egyedi szilvalekvár lesz. Szívből ajánlom azoknak, akik szeretnek újítani és szeretek a különleges ízeket!
Jó étvágyat!