Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Áfonya ketchup házilag

2016. december 04. - Heni süt neked

Ahogy közelednek az ünnepek, úgy leszünk egyre nyitottabbak a különlegességek iránt. Tény az, hogy míg korábban a klasszikus ünnepi menük voltak a nyerők, manapság egyre bátrabban nyúlunk pikáns, egyedi ízekhez. Ilyen ez az áfonya ketchup is, ami igazán megszínesíti a legegyszerűbb sültet, szendvicset, sült zöldséget. Elkészítésének legbonyolultabb része az összetevők előkészítése. Ezzel már el is árultam mennyire "bonyolult" cucc is ez.. Utána már csak főzzük, más dolgunk nincs is vele. Az eredmény pazar. Mennyei. Tovább is fokozhatnám, de minek? Próbáld ki, te is megtudod... :)

afonyas_ketchup1.jpg

Hozzávalók:

  • 7 dl víz
  • 5 dl narancs juice
  • 1 fej hagyma
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 50 dkg vörös áfonya
  • 2 tk mustármag
  • 2 dl almaecet
  • 30 dkg cukor (lehetőleg barna) - vagy ennek megfelelő eritrit
  • 2 ek só
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt bors
  • 1,5 tk őrölt szegfűbors
  • 2 db chili - opcionális

afonyas_ketchup3.jpg

Elkészítése:

Egy nagy lábosba öntsük bele a vizet, narancs juice-t, apróra vágott hagymát, a fahéjrudat, valamint a gyömbér darabot. Forraljuk fel. Ezután vegyük alacsonyabbra a lángot és kevergetés mellett főzzük további 10 percig. Adjuk hozzá az áfonyát és forraljuk ismét fel az egészet.Fedjük le félig (tegyük a fakanalat a fedő alá) és közepes lángon főzzük 15 percig, amíg az áfonyák kipukkadnak. Kavargassuk néha, majd zárjuk el alatta a gázt, és hagyjuk 10 percig hűlni. Vegyük ki a gyömbért és a fahéjrudat. Egy botmixerrel pürésítsük, de nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok is... Most adjuk hozzá a maradék hozzávalókat (cukor, fűszerek, ecet), és forraljuk össze ismét az egészet. Közben kevergessük, hogy ne kapjon oda az alja.10 perc után zárjuk el a gázt. Töltsük forrón kifertőtlenített üvegekbe a szószt.

Tipp 1.: Az üvegeket mosogatógépben szoktam fertőtleníteni.

Tipp 2.: nem árt, ha egy hideg, vastag lapú kést teszünk az üveg alá, ezzel a forró hőt levezeti és nem pattan el az üvegünk.

Zárjuk le alaposan a tetejét, majd tegyünk dunsztba (meleg takarók közé), ahol kb. 1 napig hagyjuk, hogy szépen kihűljenek a szószok. Hideg helyen akár 1 évig is eláll az áfonya ketchupünk. Bár nem valószínű, hogy addig kitart. Ha már felbontottunk viszont egy üveget, akkor hűtőben tároljuk, ahol akár 3 hétig is ellesz. 

Sültekhez, szendvicsekhez bátran ajánlom, de bármihez illik, ami elbír egy ilyen pikáns szószt.

Jó étvágyat hozzá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8211978008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása