Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Szerelem, steak a neved!

2017. június 09. - Heni süt neked

Kedvenc hentesemnél megláttam a pultban egy gyönyörű, érlelt, enyhén márványos marha hátszínt. Térdeim megremegtek, és nem tudtam levenni róla a szemem. Szerelem volt első látásra. Már láttam magam előtt, ahogy egy részét bepácolom mustárral, provance-i fűszerkeverékkel, olajjal, citromhéjjal, és egy csipet fahéjjal, a másikat pedig egyszerűen csak lesütöm, mint egy darab steaket. És bár csak darált húsért ugrottam be, egyszerűen nem tudtam ott hagyni ezt a darab tüneményt. 

Sokan futnak neki, mégsem sikerül nekik a steak sütése. Pedig nem egy ördöglakat. A titok a minőségi hús, és a jó sütés. Na, de mi a megfelelő elkészítés? Erről szól ez a recept!

 az_igazi_steak.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg marha hátszín fejenként
  • só, bors
  • 2 ek jó minőségű olaj
  • 1ek vaj - lm diétában margarin
  • 1 szál rozmaring
  • 1 ek ajvár - opcionális
  • 1 ek bazsalikom krém - opcionális

az_igazi_steak2.JPG

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy vágódeszkát bőven sózzunk meg durva szemű tengeri sóval és frissen darált borssal (szintén durvára őrölve). Ebbe nyomkodjuk bele és forgassuk meg a hússzeleteket. Hevítsük fel az olaj és vaj elegyét egy fémnyelű serpenyőben, majd dobjuk bele a rozmaring ágat. Vegyük kicsit vissza a hőből. Tegyük bele óvatosan a húst és pirítsuk meg mindkét oldalán 3-3 percig. Ezután tegyük be a sütőbe és süssük 15-20 percig. NE használjuk a légkeverés funkciót, mert kiszárítja!!! Utána tegyük a gázra és locsolva a vajas olajjal, süssük még 2-2 percet oldalanként. Így az eredmény egy puha, szaftos, kívül pedig ropogós hússzelet lesz. Ez a verzió egy jól átsült steak. Ha valaki közepesen vagy véresen szereti, úgy annak megfelelően csökkentse a sütési időt,

Ajvárral és bazsalikom krémmel tálaltam, de persze mindenki azt kínáljon hozzá, amit szeret! :)

Jó étvágyat!

az_igazi_steak3.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4312564781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altimus 2017.06.11. 15:30:44

?? 35 perc sutoben ??

egy steak sutese 2x3 perc, nem tobb! magas homersekleten, serpenyoben. 3-4 cm-nel vastagabb steak eseten valoban be lehet meg tenni a serpenyot par percre az elomelegitett sutobe. t-bone steak eseteben szinten. miutan a steak elkeszult pihentetni kell par percet, ekkor lehet egy darab vajat dobni a tetejere.

Attilajukkaja 2017.06.11. 15:34:22

Jól hangzik!
Én nem szeretem a véresen kifejezést, mert nagyon félrevezető és ezért sokan undorodnak tőle. A hús piros színe nem a vér (hemoglobin) , hanem az egyik izomfehérje (mioglobin) miatt van. Mindkettő színét a vas adja, mégis nagyon más! Inkább az angolosan sütve kifejezést szoktam használni.
A sütési idő pedig a hús vastagságán is múlik, de ez egy nagyon jó kis alaprecept. :o)

Brained 2017.06.11. 16:19:31

Ez, így ahogy leírtad nem lehet jó!

Agyon sütötted!

Agyon fűszerezted!

Nbl 2017.06.11. 20:44:47

Ez már nem steak...

user friendly 2017.06.11. 21:13:48

összesen 25-30 perc sütés egy ránézésre 1 - 1,5 cm vastag hátszín szeletnek szerintem is kegyetlenül sok.
oldalanként 3 - 5 perc (ízléstől függően) serpenyőben ennek bőven elég. nem egy ördöglakat tényleg, de azért jól megbonyolítottad :)

ember100 2017.06.12. 09:53:30

Helló !

Tényleg legfontosabb a minőségi érlelt hús. 1 . vásárcsarnok alagsor :)
2 -2.5 cm vastag kevés só , bors , vajon sütve 3-3 perc oldalanként persze előmelegített serpenyőben , utána 5 percig pihentetni .
A kifolyt levet ráönteni a krumplipürére vagy steak krumplira .
Pürénél cékla :) steak krumplinál csípős ketchup (saját készítés ).
Azt hiszem holnap megcsinálom :)

Attilajukkaja 2017.06.12. 09:53:56

Ha Heni azt mondja, hogy így lett jó, akkor én elhiszem neki! Főleg, ha az a hátszín több volt 1 kilósnál.

Attilajukkaja 2017.06.12. 10:52:33

@ember100:
Ezt a húst vastagabbnak látom, mint 2-2,5 cm. Lehet, hogy csak optikai csalódás, de ha ez egy kilós darab volt, akkor mindenképpen. És ne felejtsük el, hogy egyben sült.
A pihentetés nagyon fontos!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.06.12. 11:03:08

@Attilajukkaja: Igen, ez egy gyönyörű, 1 kg 10 dekás szelet volt. Egyben sütve. :)

Attilajukkaja 2017.06.12. 11:15:21

@Heni süt neked:
Ugye? :o)
Na mindegy. Én nem értek a húsokhoz, de amit a te receptjeid alapján megcsináltam, az mindig nagyon finom lett. Ezért bátorkodtam kifejteni a véleményemet.
Ha szüleimnek készítenék ilyen húst, biztosan én is jól átsütném. De a barátaimnak, akkor angolosra sütném.

Tizedes1 2017.09.11. 15:09:09

Diétában margarin???????? Eddig tartott az érdeklődésem. Ülj le, egyes !!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.09.11. 15:11:32

@Tizedes1: ha figyelmesen olvasod, látod, hogy lm (azaz laktózmentes) diétát írtam.

Tizedes1 2017.09.12. 15:33:12

@Heni süt neked: Figyeltem....a gond a margarinnal van. Mindegy,milyen paleo vagy laktozmentes stb.

Egy fasza steakre cuppancsak ra egy kis adag muanyagot.... Nyamiiii :(

Attilajukkaja 2017.09.13. 16:16:08

@Tizedes1:
"Egy fasza steakre cuppancsak ra egy kis adag muanyagot."
Ha laktózérzékeny vagy, akkor a vajat muszáj kiváltanod valamivel. Várom az ötleteket, te mit"cuppancsanál" a steakedre!!!!
süti beállítások módosítása