Kedvenc hentesemnél megláttam a pultban egy gyönyörű, érlelt, enyhén márványos marha hátszínt. Térdeim megremegtek, és nem tudtam levenni róla a szemem. Szerelem volt első látásra. Már láttam magam előtt, ahogy egy részét bepácolom mustárral, provance-i fűszerkeverékkel, olajjal, citromhéjjal, és egy csipet fahéjjal, a másikat pedig egyszerűen csak lesütöm, mint egy darab steaket. És bár csak darált húsért ugrottam be, egyszerűen nem tudtam ott hagyni ezt a darab tüneményt.
Sokan futnak neki, mégsem sikerül nekik a steak sütése. Pedig nem egy ördöglakat. A titok a minőségi hús, és a jó sütés. Na, de mi a megfelelő elkészítés? Erről szól ez a recept!
Hozzávalók:
- 25 dkg marha hátszín fejenként
- só, bors
- 2 ek jó minőségű olaj
- 1ek vaj - lm diétában margarin
- 1 szál rozmaring
- 1 ek ajvár - opcionális
- 1 ek bazsalikom krém - opcionális
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy vágódeszkát bőven sózzunk meg durva szemű tengeri sóval és frissen darált borssal (szintén durvára őrölve). Ebbe nyomkodjuk bele és forgassuk meg a hússzeleteket. Hevítsük fel az olaj és vaj elegyét egy fémnyelű serpenyőben, majd dobjuk bele a rozmaring ágat. Vegyük kicsit vissza a hőből. Tegyük bele óvatosan a húst és pirítsuk meg mindkét oldalán 3-3 percig. Ezután tegyük be a sütőbe és süssük 15-20 percig. NE használjuk a légkeverés funkciót, mert kiszárítja!!! Utána tegyük a gázra és locsolva a vajas olajjal, süssük még 2-2 percet oldalanként. Így az eredmény egy puha, szaftos, kívül pedig ropogós hússzelet lesz. Ez a verzió egy jól átsült steak. Ha valaki közepesen vagy véresen szereti, úgy annak megfelelően csökkentse a sütési időt,
Ajvárral és bazsalikom krémmel tálaltam, de persze mindenki azt kínáljon hozzá, amit szeret! :)
Jó étvágyat!