A nyár nekem mindig a friss zöldfűszereket, az olívabogyót, az ízes paradicsomokat, zsenge zöldségeket jelenti. Szóval a mediterrán ízeket és konyhát. Ezért is szeretem annyira ezt a receptet, ami mindezeket magában foglalja, és amiben szinte érzem a napfény ízét is. Szaftos hús, mennyei fűszerezésű szósz, csodás ízharmónia. Nekem ezt jelenti többek között a nyár, a szabadság, a könnyedség. Ha könnyű ebédet/vacsorát szeretnénk, akkor kevert salátával, karfiol "rizzsel" kínáljuk, de ha megengedhetjük magunknak, akkor tésztával tálaljuk. Mindegyikkel isteni!
Hozzávalók:
- 6 db csirke felsőcomb
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 6-8 fokhagyma gerezd
- 1 fej vöröshagyma
- fél sárga kaliforniai paprika
- fél piros kaliforniai paprika
- 1 sárgarépa
- 25 dkg csiperke gomba
- maroknyi fekete olívabogyó
- 3-4 szál friss kakukkfű
- 1 cs. petrezselyem
- 6-8 levél friss bazsalikom
- 1 tk szárított oregáno
- 1,5 dl vörösbor
- 40 dkg paradicsom
- 20 dkg koktélparadicsom
- 1 chilipaprika - opcionális
Elkészítése:
Fűszerezzük be a combokat a sóval, borssal, majd egy edényben melegítsük fel az olajat. Tegyük bele a felaprított hagymát, fokhagymát, kicsit pirítsuk meg, de figyeljünk, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert akkor megkeseredik. Ezután jöhetnek a paprikák, a répa és a gombák, felszeletelve. Dobjuk bele a friss zöldfűszereket. Fedjük le az egészet, hogy párolódjanak, puhuljanak össze a zöldségek. Vegyük le a fedőt és tegyük bele a csirkecombokat, pirítsuk meg mindkét oldalukat, amíg aranybarnák nem lesznek (húzzuk szét a zöldségeket, hogy a combok érintkezhessenek az edény aljával). Öntsük fel a borral és forraljuk ki. Most jöhetnek a paradicsomok felkockázva (a koktélparadicsomokat kicsit később, kb. félóra múlva dobjuk bele, félbevágva). Kóstoljuk meg és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk meg ismételten. Tegyük bele a 2-3 darabra vágott chilipaprikát. Fedő alatt főzzük tovább. Amikor megpuhulnak a combok, a szósz jól összefő, a fűszerek kiadják az összes zamatukat, akkor elkészültünk. Még melegében adjuk hozzá az olívabogyókat és a felaprított petrezselymet. Keverjük jól össze!
Pitával, tortillával, friss salátával vagy tésztával kínáljuk! No meg egy pohár finom vörösborral!
Jó étvágyat!