Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Bambuszban párolt színes karfiol, bazsalikom mártással

2019. február 20. - Heni süt neked

Az a legjobb dolog, ami történhet a friss zöldséggel, ha bambuszban, gőzben pároljuk. Ilyenkor ugyanis megmarad a színe, az eredeti zamata. Teljesen más, mint vízben párolni. Szinte minden ázsia boltban kapható már ez a bambusz pároló, megfizethető és ha jól bánunk vele, akkor nagyon sokáig jó barátunk lesz a konyhában. Akár gombócot, akár zöldéget, akár halat, esetleg vékony, laza szerkezetű húst, vagy épp tofut párolunk benne, csak jól járunk. Eredeti ízek, egészséges megoldás a főzésre, könnyű elkészítés jellemzi. 

Mindenképpen tessék kipróbálni, mert nagyon megéri!

img_7511.jpg

Hozzávalók:

  • sárga, lila karfiol és pagoda karfiol

a mártáshoz:

  • 1 nagy csomag friss bazsalikom
  • 1 ek reszelt parmezán
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

Itt az előtte és az utána fotó. Te látsz különbséget? Na, ez az!!! Megtartotta színeit, ízét, aromáit.

fotojet_12.jpg

Elkészítése:

Egy darab sütőpapírt tegyünk a pároló aljába, hogy ne vegye át a zöldségek ízét a bambusz, illetve hogy így tartsuk tisztán. (Sose mossuk vegyszerrel, mindig csak meleg vízzel öblítsük ki, max. kefével súroljuk át, aztán hagyjuk szellős helyen kiszáradni, úgy tároljuk.) Tegyük bele a karfiolt nagyobb rózsáira szedve. 

Egy kb, akkora átmérőjű fazékba tegyünk vizet, mint amekkora a pároló. Én tettem most a vízben friss zsályát, így tényleg átvette a karfiol a gőzölés során a fűszernövény ízét. Tegyük a forrásban lévő víz vagyis a fazék tetejére a bambuszt, fedjük le a tetejével, majd hagyjuk nagy lángon forrni tovább, így fog max. 10 perc alatt megpárolódni a gőzben a zöldségünk. Ekkor kész is. 

Az egészet a friss, nagylevelű bazsalikomból készült mártás koronázza meg. Botmixerrel pürésítsük a fűszernövényt (a szára is mehet bele nyugodtan) sóval, borssal, a parmezánnal és a fokhagyma gerezdekkel. Végül apránként csepegtessünk bele pár csepp (2 ek) olívaolajat, és mixeljük tovább. Ezzel a mártás is elkészült. 

Tipp 1. Ha a forrásban lévő vízbe teszünk friss fűszernövényeket, akkor az ízét is átveszi a zöldség.

Tipp 2. Ne sózd meg a zöldséget, majd a mártás elég sós lesz. Így a zöldek megmaradnak eredeti ízükben, natúr.

Tálaláskor vegyük ki tányérra a karfiolokat, locsoljuk meg a bazsalikom mártással és élvezzük a csodás színeket, aromákat!

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

 

img_3099.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6214607564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása