Az a legjobb dolog, ami történhet a friss zöldséggel, ha bambuszban, gőzben pároljuk. Ilyenkor ugyanis megmarad a színe, az eredeti zamata. Teljesen más, mint vízben párolni. Szinte minden ázsia boltban kapható már ez a bambusz pároló, megfizethető és ha jól bánunk vele, akkor nagyon sokáig jó barátunk lesz a konyhában. Akár gombócot, akár zöldéget, akár halat, esetleg vékony, laza szerkezetű húst, vagy épp tofut párolunk benne, csak jól járunk. Eredeti ízek, egészséges megoldás a főzésre, könnyű elkészítés jellemzi.
Mindenképpen tessék kipróbálni, mert nagyon megéri!
Hozzávalók:
- sárga, lila karfiol és pagoda karfiol
a mártáshoz:
- 1 nagy csomag friss bazsalikom
- 1 ek reszelt parmezán
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
Itt az előtte és az utána fotó. Te látsz különbséget? Na, ez az!!! Megtartotta színeit, ízét, aromáit.
Elkészítése:
Egy darab sütőpapírt tegyünk a pároló aljába, hogy ne vegye át a zöldségek ízét a bambusz, illetve hogy így tartsuk tisztán. (Sose mossuk vegyszerrel, mindig csak meleg vízzel öblítsük ki, max. kefével súroljuk át, aztán hagyjuk szellős helyen kiszáradni, úgy tároljuk.) Tegyük bele a karfiolt nagyobb rózsáira szedve.
Egy kb, akkora átmérőjű fazékba tegyünk vizet, mint amekkora a pároló. Én tettem most a vízben friss zsályát, így tényleg átvette a karfiol a gőzölés során a fűszernövény ízét. Tegyük a forrásban lévő víz vagyis a fazék tetejére a bambuszt, fedjük le a tetejével, majd hagyjuk nagy lángon forrni tovább, így fog max. 10 perc alatt megpárolódni a gőzben a zöldségünk. Ekkor kész is.
Az egészet a friss, nagylevelű bazsalikomból készült mártás koronázza meg. Botmixerrel pürésítsük a fűszernövényt (a szára is mehet bele nyugodtan) sóval, borssal, a parmezánnal és a fokhagyma gerezdekkel. Végül apránként csepegtessünk bele pár csepp (2 ek) olívaolajat, és mixeljük tovább. Ezzel a mártás is elkészült.
Tipp 1. Ha a forrásban lévő vízbe teszünk friss fűszernövényeket, akkor az ízét is átveszi a zöldség.
Tipp 2. Ne sózd meg a zöldséget, majd a mártás elég sós lesz. Így a zöldek megmaradnak eredeti ízükben, natúr.
Tálaláskor vegyük ki tányérra a karfiolokat, locsoljuk meg a bazsalikom mártással és élvezzük a csodás színeket, aromákat!
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.