Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Nagyim paprikás krumplija nokedlival...

az emlékek fontossága...

2014. november 02. - Heni süt neked

Még kicsi voltam, amikor izgatottan figyeltem, lestem, ahogy a nagymamám a deszkáról szaggatta le késsel a nokedlit. Mint a villám. Csak úgy repkedtek a kis tésztadarabok. Hol a forró vízbe, hol a paprikás krumpliba. Hiszen ő mindig így készítette. Nokedlit főzött a kis kolbász darabkák és a krumplikockák közé. A fűszerezéssel sem bajlódott sokat,só bors, fűszerpaprika, csipet majoranna. Mindig azt mondta: Hagyjuk a zöldségek, a húsok eredeti ízét érvényesülni. A savanyúság azonban elengedhetetlen kísérője egy jó paprikás krumplinak! Nem volt egy nagy konyhatündér, de amit tudott, azt nagyon tudta. Azt mind az édesanyjától tanulta. Mi meg tőle az édesanyámmal... Én pedig most nektek adom tovább...

paprikáskrumpli.jpg

Kedves ismerősöm tegnap megosztott egy posztot a Facebook-on: "Merész képzettársítás, de engedjétek meg nekem. Halottak napján süssetek, főzzetek a nagymamák, dédik receptjeiből valami finomat! Készítés közben idézzétek fel elhunyt szeretteitek emlékét, gondoljatok rájuk hálával, szeretettel, hívjátok meg őket az asztalotokhoz!"
Igazad van, Gica! Így is lehet...

készül a paprikáskrumpli.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr916856611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2014.11.04. 17:32:49

Csak a nokedliről. Hülye dolog, de a héten másodszor írom le azt, amit eddig nem írtam le, csak az ismerőseimnek mondtam. Egy ifjúkori kaja. A fejes saláta falun idényjelleg. Az ország többsége a tojásos nokedlit társítja hozzá. Nálunk volt a „piros nokedli”. Hagymát pirítasz zsiradékon, pirospaprika rá, és erre szeded ki a nokedlit, összeforgatod. Fejes saláta szezonban hetente háromszor is volt. Sokkal finomabb, ízesebb, mint a tojásos nokedli.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2014.11.04. 17:34:37

Milyen jó ötlet! Falun mindig tudták, mi az igazi finomság... :) ki fogom próbálni, kösz a tippet!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.05. 11:09:16

Paprikás krumpli nokedlivel?
Hát tényleg nem volt nagy konyhatündér a nagyanyád.
Ha még majorannát is tett bele, akkor meg kifejezetten konyhakontár volt.

Főmuci 2014.11.12. 22:06:46

Kedves Szilárd! Régen nem mekis kaját és kizárólag rántott húst ettek az emberek. Próbáltak megélni és a kevésből is változatosan főzni. És szerették amit főztek, mert különben legközelebb nem főzték volna, nem volt kidobni való pénzük. Nem muszáj megkóstolnod, de hátha valakit érdekel. Tudod, például attól vagyunk különbözők, hogy nem ugyanazt szeretjük. Ételből sem. Én kifejezetten örülök, hogy különbözöm tőled pl.
süti beállítások módosítása