Amikor a nap elég jól indul, a tavasz a küszöbön és ennek valós jelei is vannak, na akkor valami krémes és kicsit kényeztető ételre vágyom. Ez nem macerás, nehéz és bűnös élvezeteket jelent. Nem. Ez azt jelenti, hogy gyorsan, finomat szeretnék. Kényeztetni magam azzal, hogy nem pepecselek a konyhában órákat, bár ezt amúgy sem szoktam, meglehetősen praktikus vagyok ebből a szempontból, hiszen egy isteni slow food főzése is aztt jelenti, hogy hiába fő/sül órákig, nekem nincs vele dolgom,szabad vagyok mellette. De most aztán tényleg egy nagyon krémes és nagyon pikk-pakk elkészíthető, amolyan hétfői ételt ajánlok. Kevés hozzávaló, egyszerű, letisztult ízek, nagyon finom és hatásos eredmény.
Hozzávalók 4 személyre:
- zellergumó 50 dkg
- krumpli 50 dkg
- tejszín 2 dl
- szerecsendió, őrölt
- friss rozmaring
Elkészítés:
1. A zellert és a krumplit szeleteljük fel ujjnyi vastag szelekre és pár percig főzzük elő. Kb. 5-6 perc
2. Közben kenjük ki egy kis vajjal a jénait és zsemlemorzsával szórjuk meg.
3. Mikor a zöldségek félig megpuhultak, a szeleteket helyezzük sorban a jénai tálba, átfedéssel. Sózzuk, borsózzuk, megszórjuk egy kevés szerecsendióval és az aprított rozmaringgal, majd öntsük rá a tejszínt.
4. 200 fokos előmelegített sütőben süssük 25 percet, amíg megpirul a teteje.