Hogy miért 4in1? Mert felhasználható mártogatósként, meleg pirítósra kenve, tésztával összekeverve (mint egyfajta pesto), és végül, de nem utolsósorban sült hús mellé köretnek. Mind zseniális megoldása ennek az egyszerű krémnek, ami hamar elkészül, sokoldalú, nagyon ízletes, kicsit különleges ízvilágú, selymes és mennyei. És persze a csúnya, de finom kategória abszolút győztese :)
Hozzávalók:
- 2 db kisméretű zsenge tök
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 db kápia paprika
- 1-1 tk. só, kurkuma, római kömény, fűszerpaprika, fahéj
- 1 csipetnyi cayenne bors
- olívaolaj
- tejföl
Elkészítése:
Miközben megsütöm nyílt láng felett a kápiát (egészen addig, amíg szenes nem lesz a héja), addig apró kockára vágom a hagymát és a tököt, majd olajon megdinsztelem őket, puhulásig. Ekkora már kész a paprika is, amit miután leszedtem a fekete héját, belekockázok a serpenyőbe. Az összes fűszert beleszórom és további 5 percet hagyom rotyogni, hogy minden íz összesüljön. Az egészet botmixerrel pürésítem, de azért hagyok benne darabokat, mert jó ráharapni egy-egy lilhagyma vagy tök darabra. A végén még öntök hozzá olívaolajat és a tetején egy kanál görög joghurttal tálalom. Igazán egyszerű és sokrétű finomság. Kipróbálásra erősen ajánlott! :)
Jó étvágyat hozzá!