Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Barátaim! Hurkaevők! Eljött a mi időnk.

2015. október 03. - Heni süt neked

Elérkezett az idő, hogy beleharapjunk kéjesen kedvenc hurkánkba. Van aki a májasra, más a véresre esküszik. Olyan is van, akit a májas hurka-véres hurka-sült kolbász triumvirátusa ejti lázba. Aki igazán szereti ezt az őszi,de még inkább téli ételt, az tisztában van azzal, hogy mennyiféle ízesítéssel és alapanyag variációkkal lehet egy hurkát elkészíteni. Például a véres hurkát készítik rizzsel, de állítólag az igazi, ha zsemlekockával keverik be. (Ha valaki glutén érzékeny, nem árt megtudni, hogy az adott hurkában rizs van-e vagy más).

A lényeg a lényeg: legyen ropogós kívülről, belülről viszont krémesen puha és ízes. A fűszerezés olykor erősebb, olykor gyengébb. Van pl. hogy a majoranna erősen dominál egy-egy májas hurkában. Megint csak ahány ház, annyi szokás. Néha el lehet csípni a hentesnél is jó hurkát, de azt javaslom, hogy inkább piacról szerezzük be a házi disznóvágásból valót. Az már csak nagy szerencse, ha van olyan rokon, barát, akiktől be lehet szerezni isteni disznótorost. 

hurka.jpg

Az igazi, jó hurka alapja mindkét verziónál azonos: 

  • tüdő
  • máj
  • fejhús
  • a leeső színhús-nyesedék
  • némi tokaszalonna

Véres hurkánál ez gazdagszik még vérrel. 

Továbbá:

  • rizs (zsemlekocka)
  • bors
  • majoranna
  • köménymag
  • hagyma
  • fokhagyma
  • pirospaprika (kevés)

TIPP a sütéshez: sok év tapasztalata mondatja velem, hogy a legjobb megoldás, ha 160 fokon sütőben szépen, lassan sütjük meg, így biztosan nem fog szétrepedni! Nem kell szurkálni!

Köret: legfinomabb foszlós kenyérrel, de karikára szelt sült burgonyával sem rossz, főleg, ha együtt sütjük a hurkával. 

Kiegészítők: lehet mustárral, savanyúsággal, de akár párolt káposztával is enni. Ki, hogy szereti...

Nem mondom,hogy könnyű étel, és azt sem, hogy minden nap meg tudnám enni, de egy szezonban azért párszor megkívánom ezt az ízletes, zamatos ételt.

A HURKÁT szeretni kell. Rajongani érte. A hentesnél enni vagy családi körben egy hideg estén, barátokkal közös programként beszélgetve, sörözve, borozgatva, sőt egy jó pálinka is passzol hozzá.  

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr487886568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hawerlofeju 2015.10.04. 10:51:31

Majoranna nyugodt szivvel kimaradhat, helyette sima hagymat javaslok (Szabolcs megye, mi egyenesen utaljuk a majorannasat, messzirol el is keruljuk). Tovabba sutest illetoen, alacsony hofokon kell elkezdeni, majd utolso 15 perc maximum 20 percben magasabb hofokon a megfelelo pirultsag elerese keppen jo sutni. Nem szabad forgatni, nem szabad vizet, sem zsirt (olajat) rakni ala.
süti beállítások módosítása