A minap a hentesem megsúgta, hogy vidéken van egy tanyája, ahol nem csak mézet készít, hanem már vannak sertései is, amit hivatalosan engedélyezett helyen tud feldolgozni. Kvázi igazi tanyasi disznóságai lesznek. Sőt! Már vannak, mutatta is az első árúját, a kolozsvári szalonnáját. Csupa húsos rész, igazi házi füstölés, és mennyei ízek. Mert persze kaptam kóstolót. És akkor jutott eszembe ez az étel, mint gombhoz a kabát jött az ötlet: rizibizi kurkumával és kolozsvári szalonnával.
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 2 bögre alaplé vagy víz
- 20 dkg mélyhűtött, zsenge zöldborsó
- 15 dkg húsos kolozsvári szalonna
- 1 tk kurkuma
- pár csepp olaj
- só, bors
- piri-piri (opcionális) a piri-piriről itt olvashatsz
Elkészítése:
Egy serpenyőben pár csepp olajat hevítek, majd beleöntöm a rizst. Átpirítom fehéredésig, majd fűszerezem és felöntöm kétszeres mennyiségű alaplével (vagy vízzel). Beleszóróm a zöldborsót, majd keverek rajta egyet. Legvégül a felkockázott szalonnát teszem a rizshez. Lefedve, forrástól számított 10 percig a legalacsonyabb lángon főzőm. Nem keverem! Lezárom alatta a gázt, hagyom lefedve. Tálaláskor egy kevés piri-pirit vágok a tetejére!
Gyors, egyszerű és különleges. Higgyenek nekem, nagyon finom :)