Hívhatjuk akárhány nevén (lapcsánka, tócsni, cicege és vagy még ezer neve van),ez a fajta étel nagy kedvence szinte mindenkinek. Hiszen nem az számít, hogy milyen néven szólítjuk, mikor megesszük, hanem az, hogy kívül ropogós, belül puha, szinte krémes legyen. Alapjaiban krumpliból készül, de ilyenkor ősszel nyugodtan kipróbálhatjuk más alapanyagból is, például sütőtökből.
Én például úgy szeretem, ha az édes ízét markáns fűszerekkel bolondítom meg, így valami egészen más eredményt kapunk a már megszokott sütőtök íznél. Az elkészítése egyszerű, tudás nem, de egy kis odafigyelést igényel. Már csak azért is, mivel forró olajjal dolgozunk. Hiszen lehet ezt is sütőben elkészíteni, de az igazi ropogósságát csakis az olajban sütés eredményezi. Hát lássuk, hogy mit és hogyan...
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg sütőtök
- 1 tojás
- 1 cs. újhagyma
- 2 ek. liszt (gm megoldásként rizsliszt)
- 2 ek. kukoricakeményítő
- só, bors,
- őrölt római kömény
- őrölt koriander mag
- szerecsendió
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
Mivel elég nehéz megpucolni a tököt, így nyugodtan héjastól kezdjük el nagylyukú reszelőn lereszelni. Keverjük össze a liszttel, keményítővel, tojással, az újhagymával, valamint a fűszerekkel (ízlés szerinti mennyiségben). Forrósítsuk fel az olajat és egy kanál segítségével halmozzuk a serpenyőbe a rösztit. Kicsit lapogassuk szét, hogy egyenletes süljön át és piruljon ropogósra a külseje. Egy szalvétára vagy papírtörölközőre szedjük ki, hagyjuk, hogy a felesleges olaj felszívódjon.
Kész is a mennyei lapcsánkánk, amit önállóan vacsorára, vagy akár valami szaftosabb hús mellé köretként is adhatunk. Jó étvágyat hozzá!