Valljuk be őszintén, egy érettebb tyúk mennyivel jobb, mint egy kis csirke. Igen, kicsit tovább kell főzni, de megéri a ráfordított időt. Kicsit vadabb, ízesebb, zamatosabb.
A hentesnél ott mosolygott rám a pultban egy egész tyúk, a maga teljes szépségében. Viszont sok lett volna az egész (3 kg-os volt a szentem). De szerencsém volt. Épp előttem vitte el a felét egy hölgy, így megerősíteni látszott a terv, miszerint hétvégén bizony tyúkperkelt lesz. És amikor a pékség felől szállt felém a friss kenyér illata, egyből tudtam, hogy ez lehet hozzá csakis a "köret". A savanyúságot a zöldségesnél vettem meg, isteni házi cékla és csípős csalamádé volt, amit hozzá álmodtam.
Hozzávalók:
- 1/2 tyúk (belsőséggel - tojás, zúza, máj)
- 2 fej hagyma
- zsiradék
- 3-4 ek. fűszerpaprika
- só, bors, csepp majoranna
- 1 paradicsom
- 1 tv paprika
Elkészítése:
A sütőt 200 fokon előmelegítem. Majd a felül a gázon, egy (öntöttvas)edényben zsiradékon megpirítom az apróra vágott hagymát (ez fogja megadni a sűrűségét). Majd a feldarabolt tyúkot átpirítom egy kicsit rajta. Megszórom a fűszerpaprikával, én elég sokat szoktam beletenni. Sózom-borsozom, majd beleteszem a belsőségeket, a majorannát, és a paprikát, paradicsomot bevágva. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Ezek után lefedem az edényt és beteszem a sütőbe. Kb. 20 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 160 fokra és 2-2,5 óráig főzöm. Az eredmény egy sűrű szaftos, omlós húsú, tündéri tyúk. Néha a főzés során, mondjuk óránként nézzünk rá, és ha úgy látjuk,hogy lesült a szaftja, akkor pótoljuk egy kis vízzel. És ennyi. Kész a mennyei pörköltünk, amit foszlós kenyérrel és savanyúsággal tálalunk.
Jó étvágyat hozzá!