Nem csak csirkeszárnyból lehet ízletes, ragacsos, fűszeres sültet készíteni, hanem karfiolból is. Például karfiolból, de másból is, természetesen. Ezt a receptet ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a kicsit különleges, enyhén vagy épp nagyon csípős fűszerezést, a ropogós zöldséget, a ragacsos, kezet-szájat összeragasztó ízbombát.Az elkészítése nem igényel sem különösebb konyhai tudást, sem nagy előkészületeket, de időt sem. Sőt, a pénztárcánkat is kíméli, ha van otthon néhány olyan fűszerünk, amit jó a spejzban tartani, mert bármikor kellhet egy finom ételhez.
Hozzávalók 2 fő részére
a sült karfiolhoz:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 ek. liszt (rizsliszt is tökéletes)
- 1 ek. étkezési keményítő
- só
- kevés olívaolaj
a csípős szószhoz:
- 4 ek szójaszósz
- 2 ek. Sriracha csípős szósz (vagy csípős ketchup)
- 2 ek. méz
- 1 ek. étkezési keményítő és 4 ek. víz
- 3 ek. szezámolaj
- 1 kis darab gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 cs. újhagyma
- 1 kk. őrölt koriander
- 1 ek. rizsecet vagy fehérborecet
- kevés víz
Elkészítése
Szedjük rózsáira a karfiolt, ha nagyok, akkor vágjuk félbe vagy negyedeljük. Mossuk meg, hagyjuk lecsepegni, de nem árt, ha kicsit nedves marad. Tegyünk egy nagyobb edénybe a lisztet, keményítőt, sót, keverjük jól össze, majd öntsük bele a karfiol darabokat. Rázzuk össze jól! Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, pár csepp olajjal öntözzük meg és a 200 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra, ropogósra.
Ezalatt egy kisebb serpenyőben egy kevés szezámolajon pirítsuk meg kissé a felaprított újhagymát (fehér, zöld részt egyaránt), a szintén felaprított gyömbért, fokhagymát. Majd adjuk hozzá a mézet, a szójaszószt, az őrölt koriandert, valamint az ecetet és vizet. Legvégül tegyük hozzá a keményítőt és egy habverővel keverjük simára. Akkor lesz jó, ha a fakanállal végighúzzuk a serpenyő alját és ha szétválik a húzás mellett, látjuk az edény alját, akkor elég sűrű és kész is a mártásunk.
Végül gyengéden keverjük össze a sült karfiolrózsákat a mártással, úgy hogy beborítsa teljesen az ízes, sűrű, ragacsos szósz.
Önmagában, de rizzsel vagy quinoával tálalva egy teljes és komplett ételt kapunk, ami elvarázslóan zamatos és mennyei.
Jó étvágyat!