Hogy mitől téli? Hát a tartalmasabb összetevők miatt. Értékéhez, ízéhez persze ez csak hozzáad az általunk ismert minestronéhoz. Ez amolyan egytálétel, amit tipikusan egy szombati napra lehet időzíteni, de ami természetesen a hét bármely napján megállja a helyét egy kiadós ebédként, vagy akár vacsoraként. Elkészítése egyszerű - hisz mi más is lenne -, az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, a siker egyértelmű. Garantáltan függőséget okoz :)
Hozzávalók:
- 1 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- fél fej zellergumó
- 3 répa
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, friss bazsalikom
- 1 fej kelkáposzta sötétzöld levelei, 4-5 nagyobb levél
- 1 jobb minőségű fehérbab konzerv
- 1 kockázott paradicsom konzerv
- 1-2 marék apró tészta (ez most ditalini, de bármi lehet) - gm diétában ki is hagyható vagy gm verzióval helyettesíthető
- parmezán (de más is megfelel, csak kemény sajt legyen)
Elkészítése:
Egy fazékban felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a apróra kockázott hagymát. Sózzuk, borsózzuk. Adjuk hozzá a felkockázott zellert és a répákat, legvégén a rusztikus (nem szabályosra), nagyobb csíkokra vágott kel leveleket, majd jól pirítsuk az egészet össze. Ekkor tegyük bele a babot, a paradicsomot (ez utóbbit a levével együtt) és a fokhagymát. Öntsük fel egy liter vízzel, forraljuk fel, majd vegyük alacsonyabbra a lángot. Csak gyöngyözzön a leves. Kb. 15 percig főjenek a zöldségek puhára. Ekkor tegyük bele a tésztát, amivel további 5-10 percet főzzük.
Tálaláskor reszelt sajttal és friss bazsalikommal szórjuk meg a tetejét. Egy igazán finom és kiadós egytál ételt kapunk, ami tökéletesen megfelel egy sietős szombat ebédjének. Mert hát ugye inkább a szabadban vagyunk kint ilyenkor, mintsem a konyhában töltsük az időt. Gyors, egyszerű,ajánlott!
Jó étvágyat!