Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Pikáns lazaság a zeller jegyében...

... avagy zellerkrém húsgombóccal

2016. március 15. - Heni süt neked

Őszinte leszek.  A véletlen szülte ezt a receptet. De milyen jól tette! Valami krémes mártásra vágytam, egy kis hússal, a lazaság és a gyors-ízletes ebéd jegyében. Imígyen készült ez a kis finomság. 

A hűtőben találtam egy nagyobb gumó zellert, meg kb. 25 dkg darált húst. Miután tegnap majonézt készítettem, így a kacsingatott felém 2 tojás fehérjéje is, amit záros határidőn belül fel kellett használnom. Egyből összeállt a kép: a zellerből isteni finom, krémes mártás lesz, a darált húsból pedig zamatos, fűszeres gombócok.Ami az eredményt illeti, hát büszkén állíthatom, megint egy kis csoda született. Pikáns, krémes, és apró gombócok gazdagítják. Egy igazi egytálétel, amit bármikor el tudok képzelni. Ebédre, vacsorára, akár még vendégvárónak is... 

zellerkrem_husgomboccal1.JPG

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb zellergumó
  • 25 dkg darált hús (bármilyen húsból)
  • 0,5 l tej
  • 0,3 l víz
  • 1 tojás (vagy 2 tojásfehérje)
  • 10 dkg zabkorpa (gm diétában gm zabkorpa)
  • 2 ek liszt (gm diétában rizsliszt)
  • kevés olaj
  • só, bors, zsálya

zellerkrem_husgomboccal2.jpg

Elkészítése:

Kevés olajon pirítsuk meg a megtisztított és felkockázott zellert, majd alacsonyabb lángon, lefedve pároljuk tovább. Sózzuk, borsozzuk. Amikor már kellően megpirult és már majdnem meg is puhult, akkor szórjuk meg a liszttel, és öntsük fel apránként a tejjel, majd a vízzel is. Szépen elkezd besűrűsödni, ekkor szórjuk meg vagy friss vagy szárított zsályával. Hagyjuk szépen, lassan forrdogálni.

Közben a húst keverjük össze a tojással és a zabkorpával, sózzuk, borsozzuk.(Azért pont zabkorpával, mert zsemlemorzsát nem találtam otthon. De ez annyira jól sikerült, hogy ezentúl így fogom használni!) Kisebb gombócokat formázzunk és tegyük bele a zeller mártásba. Hagyjuk további 5 percig főni, majd fedjük le és zárjuk el a gázt alatta. Hagyjuk pihenni így, lefedve, hogy tovább főjön. 

Az eredmény tényleg mennyei, nagyon krémes, nagyon pikáns, a gombóc nagyon könnyű. 

Tessék kipróbálni! Megéri!

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr978480018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása