Az egy dolog, hogy mennyire finom ez a könnyű, húsmentes egytálétel, de hogy milyen egészséges.... hmmm... NAGYON!!! :)
Mondjuk nem ezért főztem, hanem azért mert könnyű, ízes, egyszerű és kimondottan kímélő étel így tavasszal, húsvét környékén.De nem árt tudni a vörösrizsről, hogy a fehér rizst vörös színű élesztőgombákkal kezelik, ennek köszönheti színét. Rövid szemű, enyhén diós ízű. Gluténmentés, alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegeknek is ajánlott, koleszterincsökkentő hatása van.
Hozzávalók:
- 1 bögre vörösrizs
- 2 és 1/2 bögre víz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- pár szecsuáni bors (de a sima is megteszi)
- 2 ek olívaolaj
- pár csepp citromlé
- friss rozmaring és kakukkfű
Elkészítése:
A vörösrizst megmossuk és beleöntjük egy edénybe. Hozzáadjuk a 2 és fél bögre vizet. Beledobjuk a nagyobb darabokra felvágott hagymát, a lereszelt sárgarépát, a zöldfűszereket, valamint a sót és szecsuáni borsot (vagy simát).10 percet nagyobb lángon főzzük fedő nélkül, majd 10 percet kislángon, végül újabb 10 percre pihentetjük az elzárt gázon fedő alatt.
Tálalás előtt összekeverjük az olívaolajjal. Citrommal kínáljuk, pár csepp elég is a rizshalomra.
Jó étvágyat!