Tudom, nagyon flancosan hangzik, pedig pofonegyszerű, olcsó, és mégis igazán különleges. Az elkészítési ideje nem több, mint 10 perc. Nagyon zamatos, az édes és az enyhén sós ízek annyira harmonizálnak, hogy szinte nem is tudjuk különválasztani egymástól. De nem is kell. Ezt az ételt egy gyors és kímélő vacsorának, de akár vendégvárónak is szívből ajánlom, ha be akarunk zsebelni egy csomó elismerő dicséretet. Sőt, ezzel kicsit fel is vághatunk, mert ízre és kinézetre egyaránt valami nagyon extra ez a cucc. Tessék kipróbálni. Zseniális.
Hozzávalók:
- 3-4 db füge
- 1 ek. fenyő mag (de a napraforgó mag is tökéletes)
- 2-3 kis salottahagyma (vagy újhagyma)
- céklalevél
- juharszirup (vagy méz)
- só, bors
- chili paprika
- kevés olívaolaj
Elkészítése
Forrósítsuk fel a grill serpenyőnket, és pár perc alatt pirítsuk meg a fenyőmagot szárazon. Majd pár csepp olívaolajjal kenjük ki az edényt, majd helyezzük rá a félbevágott felükkel a fügéket és a hosszában negyedelt salottahagymát. Pirítsuk meg őket 3-4 percig, majd helyezzük a megmosott, felaprított nyers céklalevelekre (hadd jegyezzem itt meg a friss, új cékla teljes hasznosításának csodáját: míg a gumóból bármit készíthetsz, addig a leveleket sem kell kidobni, hiszen kellemes ízű, salátaalap lehet). Szórjuk meg a pirított magvakkal,sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg egy kevés juharsziruppal, de persze a méz is tökéletes. A tetejére a felszeletelt piros chilit tegyük, ezzel is feldobva a színeket és az ízeket egyaránt. Egy kis tűz dob egyet rajta.
Ennyi, és már kész is a különleges salátánk. Sült halakhoz, húsokhoz kitűnően passzol. Magában is csodás.
Jó étvágyat!