Kis bohóság,mert tényleg percek alatt elkészül, és mert egy kellemes őszi napon szívesen majszolgat el az ember ilyen finomságot egy tea vagy akár egy sör mellett. Mondjuk bőven el tudom képzelni egy különleges köretként is, avagy vacsoraként is. Az a langymeleg, amit a sütő áraszt, pont elég az ellazuláshoz egy fárasztó nap után, bekucorodva a kanapé legkényelmesebb sarkába.
Nagyon harmonikus ízek találkoznak ebben az ételben, minden annyira passzol, hogy bár külön-külön elég karakteres összetevőkből áll, a végeredmény egy selymes, finom, kicsit ropogós korongok lesznek. Csuda. De tényleg.
Ahogy közelednek a hűvösebb esték, egyre nagyobb kedvem van begyújtani a sütőt...
- 4 közepes édesburgonya (vagy 3 nagyobb)
- 3 ek. olvasztott vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. petrezselyem
- só, bors - bátrabbaknak chilipehely
- 2 ek. reszelt parmezán vagy valami keményebb sajt
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vágjuk le a batáták végét és szeleteljük fel ujjnyi vastag darabokra. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a korongokat és toljuk be a sütőbe 20 percre, amíg megpuhulnak. (Ezt azért ellenőrizzük, mert minden sütő más és más.)
Keverjük össze az olvasztott vajat a szétnyomkodott fokhagymákkal és a frissen aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majd öntözzük meg egyenként egy kanál segítségével az édesburgonya falatokat.
Tegyük vissza a sütőbe további 5 percre, hogy beszívja az ízletes vajat, majd vegyük ki és szórjuk meg a parmezánnal ízlés szerint. Újabb 5 perc a sütőben. Ekkorra már ropogós a héja, a b batáta kellően karamellizálódott és a sajt is ízletesen roppan a tetején.Mindez azt jelzi, hogy elkészültünk.