Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy kis bohóság

Fokhagymás-vajas tört édeskrumpli

2016. szeptember 28. - Heni süt neked

Kis bohóság,mert tényleg percek alatt elkészül, és mert egy kellemes őszi napon szívesen majszolgat el az ember ilyen finomságot egy tea vagy akár egy sör mellett. Mondjuk bőven el tudom képzelni egy különleges köretként is, avagy vacsoraként is. Az a langymeleg, amit a sütő áraszt, pont elég az ellazuláshoz egy fárasztó nap után, bekucorodva a kanapé legkényelmesebb sarkába.

Nagyon harmonikus ízek találkoznak ebben az ételben, minden annyira passzol, hogy bár külön-külön elég karakteres összetevőkből áll, a végeredmény egy selymes, finom, kicsit ropogós korongok lesznek. Csuda. De tényleg.

Ahogy közelednek a hűvösebb esték, egyre nagyobb kedvem van begyújtani a sütőt...
fokhagymas-vajas_batata.jpg

Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 közepes édesburgonya (vagy 3 nagyobb)
  • 3 ek. olvasztott vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. petrezselyem
  • só, bors - bátrabbaknak chilipehely
  • 2 ek. reszelt parmezán vagy valami keményebb sajt

 Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

Vágjuk le a batáták végét és szeleteljük fel ujjnyi vastag darabokra. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a korongokat és toljuk be a sütőbe 20 percre, amíg megpuhulnak. (Ezt azért ellenőrizzük, mert minden sütő más és más.)

fokhagymas-vajas_batata5.JPG

Ha letelt az idő, egy villával nyomkodjuk meg a batátákat, de csak annyira, hogy a felületük rücskös legyen (erre jobban tapad minden) és kicsit le is lapítjuk ezzel. 

fokhagymas-vajas_batata4.JPG

Keverjük össze az olvasztott vajat a szétnyomkodott fokhagymákkal és a frissen aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majd öntözzük meg egyenként egy kanál segítségével az édesburgonya falatokat.

fokhagymas-vajas_batata6.JPG

Tegyük vissza a sütőbe további 5 percre, hogy beszívja az ízletes vajat, majd vegyük ki és szórjuk meg a parmezánnal ízlés szerint. Újabb 5 perc a sütőben. Ekkorra már ropogós a héja, a b batáta kellően karamellizálódott és a sajt is ízletesen roppan a tetején.Mindez azt jelzi, hogy elkészültünk. 

fokhagymas-vajas_batata1.jpg

Melegen tálaljuk. Az elfogyasztás előtt érdemes még egy csipetnyi durva tengeri sóval megfűszerezni, és a legvégén megszórni ízlés szerint chilipehellyel. 
Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6411713495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása