Kezdem ott, hogy pofonegyszerű. Folytatom azzal, hogy isteni finom. Ami közte történik, az csak a tűzhelyre és rád tartozik. És ami a konyhában történik, az a konyhában is marad... :)
De ami igazán fontos, hogy ebben a megfázós, hideg időben szinte gyógyírként szolgál. Igaz, nem egy zsidó penicilin, hiszen húsmentes, de igencsak megközelíti a hatásfokát. Testnek és léleknek egyaránt balzsam.
Na szóval. Sok zöldség, némi fűszer, egy lábas és türelem. Csak ennyire van szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük álmaink alaplevét. Tudom,tudom. Sokkal egyszerűbb bedobni egy leveskockát az adott ételbe. Nem leszek álszent, én is megteszem olykor. De ha van egy kis időnk, érdemes ezt elkészíteni. Hiszen csak összedobjuk, feltesszük a tűzre és utána csak fő magába. Szóval abszolút nem kerül semmibe, az eredmény azonban igazán csodás. A különbség pedig nem hogy zongorázható, de egyenesen leírhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy a megfőtt zöldségek önálló ételként szolgálhatnak. Nem is akármilyennek. ISTENI.
Hozzávalók:
- 1 póréhagyma fehér része
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 2-3 db szárzeller zöldjével
- só
- 5-10 db szemes bors
- friss szál rozmaring és kakukkfű
- 1 db babérlevél
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 2 ek. almaecet
- 1 db chili vagy bármilyen csípős paprika - opcionális
Elkészítése:
Megmosás után vágjuk nagyobb darabokra a zöldségeket.Tegyük be mindet egy lábosba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje alaposan. Adjuk hozzá az almaecetet is. Hogy miért? Mert megbolondítja. Ne félj, nem lesz savanyú, csak egyszerűen kiemeli még jobban az ízeket! Higgy nekem, nem fogsz csalódni. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra és csendben, halkan gyöngyöztessük 1,5 órán át. Ez idő alatt az összes aroma kifő a zöldségekből és egy egységes, selymes, aromás alaplevet kapunk. Vegyük ki a zöldségeket egy külön tálba. A levet pedig szűrjük át, hogy megkapjuk azt az áttetsző, csodás zöldségalaplevünket, amire már vágytunk, és ami összehasonlíthatatlan bármi mással.
Jó étvágyat!