Hívhatjuk fűszeres lekvárnak is, de azért mégis nevezzük a nevén, hiszen így híresült el. CHUTNEY. Egy igazi finomság. Fűszeres, édes-sós-savanyú-pikáns. Meglehetősen gyorsan elkészül. Mennyei kiegészítője sülteknek, grillezett húsoknak, zöldségeknek, sajtoknak. De akár vajas kenyérrel is csodás. És JÖNNEK AZ ÜNNEPEK!!! Ajándéknak is kiváló, de az ünnepi asztalhoz is nélkülözhetetlen. Szerintem... :)
Hozzávalók 4 db 2,5 dl-es üveghez:
- 1,5 kg vöröshagyma
- 0,7 kg savanykás alma (nettó súly - pucolás után)
- 10 dkg mazsola
- 1-2 db chili paprika - opcionális
- 2 ek fahéj
- 6-7 szem tört szegfűbors
- 1 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
- 1 ek őrölt bors
- 15 dkg cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
- 2 ek só
- 3 dl alma cider - vagy 2 dl almaecet (mézes)
- 1 dl olaj
Elkészítése:
A felhevített olajra tegyük rá a laskára vágott hagymát és dinszteljük meg kissé, olyan üvegesre. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a megpucolt, felkockázott almát. Keverjük jól össze, majd öntsük fel a ciderrel, édesítsük és fűszerezzük a lereszelt gyömbérrel, őrölt fahéjjal, megtört szegfűborssal. Adjuk hozzá a mazsolát is. Forraljuk fel, de közben sűrűn kevergessük, hogy ne kapjon le az alja. Majd vegyük takarékra, tegyük bele a chilit és főzzük lekvár sűrűségűre. Ez kb. egy óra. Tegyük steril üvegekbe. Legjobb mosogatógépben kifőzni őket. Kamrában, spájzban évekig, felbontás után hűtőben hetekig eláll. Ha kitart.
Jó étvágyat hozzá!