Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Narancsos pulyka, a kihagyhatatlan...

2016. december 23. - Heni süt neked

Azt hiszem itt az ünnepek előtti finisben nem is kell nagyon magyarázni, hogy miért ezt és miért így. Azt viszont örömmel osztom meg veletek, hogy ez az étel az elmúlt 24 évemet végigkísérte. Ugyanis ez a menü, ami kár tagadni igazából egy hálaadási ételsor, majd minden évben a baráti karácsonyaim főszereplője. Így történt ez idén is. Barátok, szeretet, sok nevetés, és enyhe kajakóma. Mert ennek a vacsorának ilyennek kell lennie. Köszönet az egész évért, a barátságért, mindenért! 

Legyen ez az én köszönetem most nektek, kedves blogkövetők. Boldog ünnepeket!

narancsos_pulyka2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 bébipulyka (ez most 4 kg-os)
  • 1 narancs (szegfűszeggel megszurkálva)
  • 40 dkg vaj
  • 4 db szárszeller
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db hagyma
  • só, bors, szerecsendió, 
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 4-5 levél friss zsálya (vagy szárítottból 1 tk)
  • 2 dl alaplé vagy víz
  • 1 dl frissen facsart narancslé - opcionális

narancsos_pulyka.JPG

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Készítsük elő a pulykát. Ha van időnk, akkor tegyük egy sós vízfürdőbe egy éjszakára (miden liter vízhez 1  csapott ek só. Ha erre nincs időnk, akkor csak hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni a pulykát. Töröljük szárazra kívül-belül egy papírtörlővel. A 15 dkg puha vajat keverjük össze a felaprított zsályával és aszalt áfonyával, enyhén sózzuk. Töltsük a pulyka melléhez, a bőre alá. A belső részét sózzuk, borsozzuk és beletesszük a narancsot. A külső részét masszírozzuk be a sós-borsos-szerecsendiós keverékkel. Egy nagy tepsibe tegyük a nagyobb darabokra felvágott zöldségeket, tegyük rá 25 dkg elmorzsolt vajat. Sózzuk meg ezt is enyhén. Helyezzük ennek a tetejére a pulykát. Öntsük alá az alaplevet és a narancslét. Fedjük le alufóliával és 200 fokon 30 percig, majd utána további 2,5 órát 180 fokon süssük. Ezután vegyük le az alufóliát és még 1-1,5 órán át süssük ropogósra.20 percenként locsolgassuk a húst. Ha elkészült, vegyük ki és pihentessük min.30 percet. Ezután már tálalhatjuk is.

Tipp: A visszamaradt csodás vajas, zöldséges szaftból mennyei ún. gravy mártást készíthetünk. Így: zöldséget és a szaftot botmixerrel pürésítem, megszóróm 1 ek. liszttel (gm-ben keményítővel) és felöntöm fehérborral vagy brandy-vel. Én most ez utóbbit használtam. Összeforraljuk, majd egy szűrön átpasszírozzuk az egészet és így egy igazán selymes, krémes mártást kapunk.

Jó étvágyat és boldog, békés ünnepeket!!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6412069421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása