Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Libanoni lencsesaláta szilveszterre

2016. december 29. - Heni süt neked

Kihagyhatatlan újévi étel a lencse. Hiszen ki ne szeretne gazdag és szép lenni. A hagyományok szerint ugyanis ez a kettő minimum garantált, ha a kellő időben, azaz január elsején ebből a hüvelyesből eszünk. És valljuk be,finom is. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Nem csak leves és/vagy főzelék a megfelelő fogyasztási módja a lencsének. Hanem például saláta formájában is. Az alap saláta, amit mindenki ismer, egy hagymás, ecetes fajta. Na, ez most nem olyan. Ez egy libanoni lencsesaláta. De nyugi, nincs benne semmi fura hozzávaló. Csak más. Van benne például sok petrezselyem és menta. Ettől könnyű és nagyon ízletes. Ebben a kajakómás időszakban, karácsony után, kimondottan jólesik egy laza, könnyed étellel nyitni az új esztendőt. Legyen boldog, szép, nevetős évünk. Ránk fér!

Üdv, 2017! Már vártunk...

libanoni_lencsesalata_1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csésze lencse - vagy ne adj isten konzerv
  • 6 ek olívolaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 ek citromlé
  • 1tk őrölt édeskömény
  • egy csipet őrölt szegfűbors
  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 cs. friss menta
  • 1-2 babérlevél
  • só, bors
  • chilipehely - opcionális

libanoni_lencsesalata1.jpg

Elkészítése:

Főzzük meg a lencsét háromszoros mennyiségű enyhén sós, babérleveles vízben. Kb. 35 perc elteltével készre fő (vigyázzunk, n főzzük túl, nem pépet szeretnénk kapni, hanem pergő, szép lencseszemeket).Vegyük ki a babérlevelet és szűrjük le hideg vízzel. Tegyük tálba az elkészült lencsét.
Melegítsünk fel 2 ek olajat egy serpenyőben, közepes lángon, majd tegyük bele a fokhagymát, figyelve arra, hogy meg ne égjen! A cél csak annyi, hogy az olaj átvegye az ízét, illetve kicsit megfonnyadjon. Ha kész, zárjuk el a lángot alatta. Keverjük bele a fűszereket, a citromlevet. Ezt a fűszeres mixet öntsük a lencse tetejére, majd keverjük jól át.Sózzuk, borsozzuk. Végül adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és mentát. 
Szobahőmérsékleten tálaljuk!
Jó étvágyat és boldog új évet mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6312041013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radweg 2016.12.30. 10:42:41

Mivel lehet enni,? Koret?
süti beállítások módosítása