Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A gombák királyi udvara (recepttel)

avagy látogatás egy gombászatban...

2017. február 04. - Heni süt neked

Az úgy volt, hogy a Bio-Fungi Kft. invitálására elmentem Ócsára, a telephelyre, ahol megnézhettem hogyan is termesztik a különböző gombákat. Milyen körülmények között, milyen fajtákat termelnek. Amit ott láttam az nagyon meglepett. Hiszen az elképzelt pincék, tele nagy zsákokkal, amin teremnek a gombák, HELYETT egy baromi nagy területen kialakított, korszerű termesztő házakat találtam. Nem zsákokon nő, hanem szalmabálákon és ágyásokon. Azt tudtátok például, hogy minden gomba teljesen vegyszermentes? Hiszen semmilyen vegyszeres kezelést sem kap, köszönhetően szivacsos szerkezetének, ami mindent beszippant, így a vegyszerek is belekerülnének a fogyasztásra szánt gombákba. Persze termesztenek biogombát is. A bio az, amikor a termőtalaj is bio.  

laska.jpg

Pár tudnivaló még a gombákról:

  • szénhidrát tartalma kevesebb, mint 3%
  • cukor tartama kevesebb, mint 1%
  • zsírtartalma kevesebb, mint 0,01%
  • élelmi rostokban gazdag
  • a legtöbb gomba nyersen is kiválóan fogyasztható 
  • természetesen glutén-, és laktózmentes
  • óránként 1 mm-t nő, innenis a kifejezés: nő, mint a gomba
  • az itt termesztett csiperke és laskagombák GMO-mentes tanúsítvánnyal rendelkeznek

csiperke.jpg

Bevallom, hogy az ott nyersen elfogyasztott csiperke íze teljesen más, mint amit eddig ettem. Húsa tömör, íze fenséges. A videón hallható zene mellett jobban megy a szedés, azt mondják :)

Ezen a telephelyen folyamatosan teremnek a gombák több óriási épületben, ahol felső csepegtető öntözéses (ezáltal jóval kevesebb vizet használnak fel) megoldással biztosítják a folyamatos és szükséges páratartalmat. A szigorú előírásoknak megfelelően szedik őket, egyből a tálcákba, lemérve. Így 2 munkafázist is el tud végezni egy ember, egy kisegítő gép segítségével. Utána megy a csomagolóba és azután azonnal kiszállításra kerül. Tehát a leszedéstől számított pár órán belül útra kel a szállítmány, hogy mielőbb elérjen hozzánk. Termésük nagy része külföldi megrendeléseket elégít ki, de szerencsére marad elég a hazai piacokra is. A Bio-Fungi termékeit az alábbi helyeken lehet megvásárolni: TESCO, PENNY MARKET, ALDI, SPAR, AUCHAN.

Fontos azt is tudni, hogy a friss gombát úgy ismerhetjük fel, ha még zárt, vagyis nem látom a lemezeit. Ha már kinyílt, akkor színezi el az ételeket, lesz sötét egy leves (habár az íze ettől nem lesz rosszabb). Azonban ha zártat veszünk, akkor egy tejszínes gombás mártás is gyönyörű világos színű marad. 

Soha NE áztassuk a gombát, mert az előbb említett szivacsos szerkezete miatt magába szívja azt. Ha nagyon ragaszkodsz a megmosásához (nem szükséges egyáltalán), akkor csak folyóvíz alatt, rövid ideig, ún. zuhanyzást alkalmazzunk. 

NE pucoljuk meg, a héjában található ugyanis az a D vitamin. ami szervezetünknek egyik fontos vitaminja.

img_1408.JPG

A legnépszerűbb gombafajták: csiperke, laska, portobello. De vannak különlegességek is: pl. déli tőkegomba, sárga laska, shiitake...

kulonleges.jpg

Természetesen nem maradhat el egy isteni recept sem, ami csiperkéből készült. Ez nem más, mint egy mennyei gombapástétom.

gombakrem.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss csiperke
  • 5-6 szem dió
  • 5 dkg vaj
  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 kevés lilahagyma
  • 1 doboz ricotta - lm diétában  lm joghurt/tejföl
  • 1 cseppnyi dijoni mustár (magos)
  • só, bors
  • 2-3 friss zsályalevél

Elkészítése:

A diót pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben. Vágjuk fel rusztikus (kisebb-nagyobb) darabokra. Egy fél lilahagymát aprítsunk fel és a vajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a feldarabolt gombákat, fűszerezzük, tegyük bele a felaprított zsályaleveleket. Pároljuk, majd pirítsuk le az egészet. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Keverjük bele a ricottát, majd a dijoni mustárt. Egy botmixerrel pürésítsük, de nem kell teljesen pépesre. Én például szeretem, ha néha ráharapok egy darab gombára. Legvégül keverjük bele a pirított diót. És el is készült a csodás pástétomunk. Ha üvegbe tesszük, ütögessük le jól, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek, majd egy kevés olvasztott vajjal vagy olívaolajjal öntsük le a tetejét, Így jó darabig tárolhatjuk a hűtőben. Ajándéknak is pazar :)

Hát így jártam én Ócsán egy csodás, fantasztikusan korszerű telephelyen és üzemben. És mi a végkicsengés? TESSÉK TÖBB GOMBÁT FOGYASZTANI, mert finom, egészséges, elkészítési módjainak csak a csillagos ég és a fantáziánk szab határt. És mert igenis van élet a rántott gombán és a gombapörköltön túl. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5012172246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása