Valamiért a korhelylevesre csak szilveszter másnapján gondolunk. Pedig ez az étel, amely az év bármely, hangsúlyozom BÁRMELY szakában tökéletes megoldás egy gyors, tartalmas és finom ebédre, nem csak a másnaposok gyógyszere. Egy igazi egytálétel. Kevés alapanyag,könnyű elkészítései mód, "tízujjunkatmegnyaljuk" hatás. Jó szívvel ajánlom egy egyszerű hétköznapra, de szombati ebédként is tökéletesen megállja a helyét (mondjuk egy palacsinta utána csak dob a dolgon). Fel lehet turbózni, de szerintem ebben az esetben is érvényesül a kevesebb, több elve. Ne akarjuk túl bindzsizni, ez nem az az étel. Megnyerő egyénisége ad igazi hangsúlyt személyiségének. Csak hagyjuk kibontakoztatni szerény mivoltját.
- 1 kg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt hús (pl. sertés comb/tarja/oldalas)
- 1 ek zsiradék
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ek pirospaprika
- só, 10 db szemes bors
- 1 mk. köménymag
- 2 l alaplé vagy víz
- 1,5 ek liszt - gm diétában ugyan ennyi kukoricakeményítő
- 1,5 dl tejföl - lm diétában lm joghurt
- erős paprika - opcionális
Elkészítése:
A zsiradékon dinszteljük meg a laskára vágott hagymát. Dobjuk rá a felkockázott füstölt hús, a felszeletelt sárgarépa, majd pirítsuk össze őket. Sózzunk, de csak csínján, hiszen a füstölt árú már magában sós. Jöhet rá az átmosott, egy ollóval felvágott savanyú káposzta. Ez azért praktikus, mert nem fog himbálódzni a szánkban a hosszú káposzta csík. Most szórjuk rá a pirospaprikát, hogy a zsiradékban ki tudjon bontakozni a paprika aromája. Ha lisztet használunk, akkor most szórjuk meg a liszttel is a káposztát. Keverjük össze az egészet, hogy mindent bevonjon a liszt.Ha keményítőt, akkor az utolsó 15 percben adjuk hozzá vízzel elkeverve. Most jöhet a bors, a babérlevél és kb 2 l alaplé vagy víz. Forraljuk jól össze az egészet, hagyjuk megpuhulni az összetevőket. Ehhez kb. 1 órára lesz szükség. Kész is. Tálaláskor 1 kanál tejföllel kínáljuk, és ízlés szerint 1 szelet puha kenyérrel.
Jó étvágyat!