Van, amikor már unjuk a csirkét. De van egy recept, amivel biztos, hogy fel tudjuk dobni ezt az alapanyagot is. Megfelelő minőségű hússal, az erre alkalmas rész kiválasztásával (pl. csirkecomb, ami mindig szaftosabb, ízletesebb, mint a mell), és persze izgalmas ízvilággal. Na, kérem szépen, ez pont egy ilyen recept. Felejtsük el egy pillanatra a megszokott pörkölt, grill csirke és egyéb bevált megoldásokat! Merjünk fűszerezni, ízesíteni! Válasszunk új fűszereket, kalandozzunk el az zamatok világában! Használjuk bátran a fantáziánk! Ez a recept kiváló minderre. Tessék kipróbálni, mert megéri!
- 2 ek méz
- 2 ek Sriracha (ázsiai chili szósz)
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek rizsecet (almaecet is tökéletes)
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek limelé
- 6 csirke felsőcomb (a legjobb kicsontozva)
- 1 ek olaj
- só, bors
- újhagyma zöldje
- szezámmag - opcionális
- lime gerezdek - opcionális
Elkészítése:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a mézet, apróra vágott fokhagymát, ecetet, a chili- és szójaszószt. Ebbe a pácba tegyük a combokat, vonjuk be mindenhol a fűszeres szósszal, majd fedjük le egy folpackkal a tálat és hagyjuk pácolódni a húst min. 30 percig a hűtőben. Ez idő alatt pl. elkészíthetjük a kívánt köretet is akár. De ha van időnk, akár este előre elkészíthetjük az egészet, hogy a hűtőben éjszaka jól összeérjenek az ízek.
A következő fázis a sütés. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. A méz/mázmiatt szerencsés tapadásmentes vagy öntött vas serpenyőt használni! Süssük ki a combokat 2 lépcsőben (nekem a 3 db comb az ideális mennyiség egy sütésre). A combok mindkét oldalát süssük át alaposan, hogy ne maradjon rózsaszínű a közepe. Annyi előnye van a kicsontozott combnak, hogy így jobban kifekszik a hús, könnyebben átsül. (Kérjük meg nyugodtan a hentest, ki fogja csontozni!). A bőre legye ropogós, aranybarna. Vegyük ki a megsült húsokat egy tányérra és fólia alatt hagyjuk 5 percet pihenni.
Ezalatt a pác mártást tegyük vissza a serpenyőbe, forraljuk össze, majd a megpihent csirkecombokat tegyük vissza a szószba. Azon nyomban tálaljuk úgy, hogy megszórjuk a tetejét szezámmaggal és az újhagyma felvágott zöldjével. Sült vagy párolt zöldségekkel, rizzsel vagy tésztával is kínálhatjuk.
Egyszerű, de különleges ízvilág félóra alatt.