Kissé szottyadt, különféle paprikákat találtam a hűtőben. Pritamint, kápiát, tölteni valót. Jó sokat. Sajnáltam volna kidobni őket, így inkább megsütöttem és isteni paprikakrémet készítettem belőle. Selymes, krémes, kellemesen fűszeres, pikáns, kissé édes mennyország. Amikor elkészül, a konyhát belakja valami különleges, csodás illat. A sült paprika kissé füstös, ámde édes illata. El is raktam belőle pár üveggel. Pirítóssal csak magában, sültek mellé, grillezett húsokhoz, zöldségekhez egyszerűen kiváló! Mi több, főtt tésztához is mennyei!
Hozzávalók:
- 1 kg paprika (vegyesen a legjobb)
- 1 nagy fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma - opcionális
- 1-1,5 dl olívaolaj - ízlés szerint
- só, bors
Elkészítése:
Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe a paprikákat, légkeverésen. Süssük 35-40 percig, de mindenképp addig, amíg jól meg nem pörkölődik, meg nem ég feketére a héjuk. Vegyük ki egy nagy tálba és fedjük le, Hagyjuk 10 percig a gőzben, így könnyen le tudjuk szedni a paprikák héját papírtörölközővel, vagy simán, csak a kezünkkel.
A csumájukat és a magokat szedjük ki. Adjuk hozzá az apróra felkockázott hagymát (fokhagymát). Ezután botmixerrel pürésítsük az egészet, adjuk hozzá a fűszereket és az olajat. Ismét keverjünk rajta a mixerrel egy-kettőt.
Még forrón tegyük steril üvegekbe, majd öntsünk kevés olajat a tetejére, hogy légmentes lezárja a krémet. Csavarjuk rá szorosan a tetejét, majd állítsuk fejre 10-15 percre. Elkészültünk. Ami kimarad, azt fogyasszuk el jó ízűen, egészséggel :)