Nem, a képen nem egy sütőtök krémleves látható. Annál sokkal izgalmasabb. Ezzel persze egy cseppet sem akarom a sütőtök elvitathatatlan érdemeit megkérdőjelezni, egyszerűen csak felhívnám a figyelmet egy másik, nagyon krémes, nagyon finom, fűszeres krémlevesre. Ez pedig nem más, mint a sült paprikás, kurkumás vöröslencse krémleves. Fűszerezésének köszönhetően (gyömbér, kurkuma stb.) átmelegíti testünket, lelkünket.
Több okból is jó szívvel ajánlom. Nem csak pikánsan fűszeres, lágyan selymes és mennyeien krémes, hanem:
• koleszterin csökkentő
• a szív egészségét megóvó
• vércukorszintet stabilizáló
• kitűnő fehérje forrás
• fogyókúrához kitűnő (zsírégető hatású)
• növeli energiaszintünket
Hozzávalók:
- 15-20 dkg vöröslencse
- 7 dl zöldségalaplé
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db sárgarépa
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 tk kurkuma por
- fél tk koriander mag
- fél tk édesköménymag
- fél citrom leve
- kevés só
- 1 tk olaj (olíva vagy kókusz)
- csipet őrölt cayanne bors
- pirított (fekete) szezámmag
- kevés tejszín - lm diétában növényi tejszín - opcionális
- 1 kevés méz - opcionális
Elkészítése:
Süssük meg a paprikát a tűzhely lángrózsájánál addig, amíg jó égett, fekete lesz a héja. Ekkor tegyük egy nejlonzacskóba, úgy 5-10 percre.
Addig pucoljuk meg és szeleteljük fel a zöldségeket és a gyömbért. Egy lábosban kevés olajon pirítsuk meg a fűszereket, majd adjuk hozzá a felvágott alapanyagokat, legvégül a zöldségalaplevet. Forraljuk fel az egészet, majd 5 perc után adjuk hozzá a vöröslencsét. Főzzük össze az egészet újabb 10-15 perc alatt (amíg a lencse megpuhul). Most jöhet a citrom leve és a só. A zacskóban, a gőz miatt a paprika héja könnyen lejön, így csak az édes húsa marad. Vegyük ki a csumáját és kaparjuk ki a magokat. Tegyük a levesbe, majd egy botmixerrel pürésítsük az egészet, míg elérjük azt a krémes állagot, amire vágyunk. Ha kicsit pikánsabban, édesebben szeretjük, akkor adjunk hozzá egy kevés mézet. Amennyiben túl sűrűnek találod az állagát, nyugodtan hígítsd fel még egy kevés zöldséglével.
Pirítsuk meg szárazon a fekete szezámmagot egy serpenyőben.
Tálaláskor egy kevés tejszínt tegyünk a tetejére, végül szórjuk meg a maggal.
Ennyi az egész. Ugye milyen egyszerű?
Jó étvágyat hozzá!