Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy csomag fodros kel, két recept

2018. január 11. - Heni süt neked

Fodros kel. A tél slágere.

Fodros kel. Leginkább a kelkáposztára emlékeztet. Felhasználása sokrétű, mint ahogy ezt az alábbi két recept is példázza. Alacsony szénhidráttartalom, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, nagy mennyiségű kalcium, C-vitamin, folsav, béta-karotin, rost, és lutein a jellemzői. Megtalálható benne az összes esszenciális aminosav. Így fogyasztása nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, de egészségünket is megőrzi, javítja.

Fodros kel. Egyre többször találkozunk vele nem csak receptekben elérhetetlen alapanyagként (amit az Államokban és Angliában már jó ideje használnak ízletes és egészséges ételekhez), hanem szélesebb kínálattal bíró zöldségeseknél, de leginkább piacokon. 

Erős, sötétzöld levele főzés közben sem veszít színéből, ezért igazán guszta ételeket készíthetünk belőle, nem csak finomakat. 

Íme:

leveles_kel_mix.jpg

Parmezános-fokhagymás fodros kel spagetti:

leveles_kel_spagetti.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csokor (kb. fél kg) fodros kel
  • fél csomag spagetti (25 dkg) - gm diétában gm spagetti, vegán étrendnél durum tészta
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj - lm diétában margarin
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek reszelt parmezán - vegán étrendnél növényi sajt
  • só, bors, chilipehely - ez utóbbi opcionális

leveles_kel.jpg

Elkészítése:

Húzzuk le a szárról a leveleket, majd aprítsuk fel közepes nagyságúra, majd alaposan mossuk le folyóvíz alatt. Közben tegyünk fel sós vizet forrni, majd tegyük bele a spagettit és kb. 7 percig főzzük, al dente.

És itt álljunk meg egy szóra! Az al dente, vagyis fogkemény állapotig főzés nem úri huncutság vagy divathóbort,hanem egy fontos része a tésztafőzésnek. Ugyanis, ha így főzzük meg a spagettinket (vagy bármilyen más tésztát), akkor még van ideje, ereje, hogy a hozzá készült sugo-t, szószt felszívja, beszívja. Épp ennek elősegítése érdekében NEM öblítjük le főzés után,mert akkor a tészta keményítő tartalma miatt jól ráfog ragadni a mártás. 

Míg a tészta fő, tegyük az olajat és a vajat, valamint a felszeletelt fokhagymát a serpenyőbe.Egy-két perc pirítás után (persze csak óvatosan, mert a fokhagyma hamar megég, és akkor piszok keserű tud lenni) adjuk hozzá a felaprított fodros kelt és a tészta főzővizéből pár evőkanálnyit. Pároljuk 5-7 percig, ez idő alatt a kel megpuhul, a lé pedig egy krémes mártássá alakul a vajas-olajos-fokhagymás elegyből. Most jöhet a tészta, amit alaposan keverjünk össze a fodros kellel, melegítsük össze, és ha szükséges, mert túl száraznak érezzük, adjunk hozzá még egy keveset a tészta főzővizéből. Most fűszerezzük, végül szórjuk meg a parmezánnal.

Egyszerű, de nagyon ízletes és egészséges egytálételt kapunk, amivel bárkit leveszünk a lábáról.

Batátás-fodros kel chili

batatas-leveles_kel_chili_1.JPG

Hozzávalók:
  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros chilipaprika
  • csipet fahéj
  • csipet őrölt édeskömény
  • 1 doboz konzerv vörös bab - az egyszerűség miatt
  • 1 doboz aprított paradicsom konzerv - a téli paradicsom íztelen, ez nem
  • 2 nagy maroknyi fodros kel
  • só, bors

Elkészítése:

Melegítsünk olajat egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a felkockázott édesburgonyát, hagymát és fokhagymát. Közepes hőmérsékleten pároljuk addig, amíg megpuhulnak (kb. 5 perc). Adjuk hozzá a felszeletelt chilipaprikát és a fűszereket, majd további pár percig pároljuk össze. Most jöhet a bab, a paradicsom. Keverjük össze alaposan, hogy mindent bevonjon a fűszeres mártás. Főzzük még 20 percig, hogy összeérjenek az ízek. Ha túl száraznak találjuk, akkor egy kevés vízzel lazítsuk fel. Félidőben adjuk hozzá a fodros kelt, amit előzőleg fissé felaprítottunk. Ne főzzük túl, hogy megtartsa textúráját és szép, zöld színét. 

Tálalhatunk! Elkészült a vega ízletes chilink.

Íme tehát 1 zöldség és 2 pazar étel, ami belőle készült. Mindkettő különleges és egyszerű, semmi extra tudást nem igényel az elkészítése, azonban annál nagyobb sikereket zsebelhetünk be vele.

Jó étvágyat! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3613452729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.01.12. 19:05:12

Szerintem továbbra is nagyon nehéz itthon fodros kelt találni. :o(

Gwendoline Welsh · http://my-works.blog.hu/ 2019.02.19. 19:51:22

A Tescoban kapható csomagoltan. Most vettem.

Attilajukkaja 2019.02.19. 20:05:27

@Gwendoline Welsh:
Köszi! Remélem, még jövőhétre is marad. :o)

Attilajukkaja 2020.07.25. 17:11:59

@Attilajukkaja:
Kedves Heni!
Most jött velem szembe a piacon valami ilyen kel, de tépőkel néven. Megvettem fél kilót (jó drágán), és utánanéztem, mi az a tépőkel. Kiderült, hogy több fajtája is van, a fodros tépőkel az egyik fajtája. A pálmalevelű meg a másik. Lehet, hogy te ez utóbbival dolgoztál?
De nem is ez a lényeg, hanem hogy most jött el az ideje, hogy elkészítsem ezt a receptedet is - a batátásat. Nem csak ízre volt nagyon jó, hanem látványra is. Én a végén egy kis cserszömörcét (sumakot) is adtam hozzá, mivel nagyon k-keleties fűszerek vannak benne. Jót tett neki!
Köszi a receptet!
süti beállítások módosítása