Ha jól belegondolunk, mindent lehet savanyítani. Mi mégis leragadunk a megszokott zöldségeknél, ahelyett hogy kipróbálnánk új, izgalmas dolgokat.
Szívből ajánlom most például a gomba savanyítását, egészen pontosan a déli tőkegombáét (természetesen bármilyen gombával elkészíthető). Ez egy apró fejű, hosszú szárú fajta, amit már nagyobb hipermarketekben és piacokon lehet kapni. Nagyon egyszerű az elkészítése, az eredmény pedig csodás. De tényleg! Különleges, új ízek, mégis ismerős aromák. Tökéletes akár csak egy szelet vajas kenyérre, vagy grillezett zöldségekhez, szendvicsekbe, vagy épp sültekhez. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 50 dkg déli tőkegomba
- 1 szál sárgarépa
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1-2 db chilipaprika
- 2-3 babérlevél
- só, szemes bors, mustármag
- 1 dl ecet
- 5 dl víz
- pár csepp olívaolaj
Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, az ecetet és a fűszereket egy edényben. Közben a répát, fokhagymát szeleteljük fel és tegyük egy jól zárható üvegbe. A gombákat adjuk hozzá,majd a felforralt, fűszeres lét öntsük rá. Annyit, hogy ellepje. A tetejére öntsünk pár csepp olívaolajat. Szeretni fogja a gomba és az ecetes, fűszeres lé is. Zárjuk le szorosan az üveg tetejét, fordítsuk fejjel lefelé és hagyjuk kihűlni. Ezzel kész is. Már csak egy kis türelem kell, minimum 1-2 hét, hogy a leforrázott zöldségeknek legyen idejük megpuhulni, és összeérni a fűszerekkel. A türelem meghozza gyümölcsét, mert az eredmény egy mennyeien finom, különleges savanyúság.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.