Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Savanyítsunk gombát!

2018. február 07. - Heni süt neked

Ha jól belegondolunk, mindent lehet savanyítani. Mi mégis leragadunk a megszokott zöldségeknél, ahelyett hogy kipróbálnánk új, izgalmas dolgokat. 

Szívből ajánlom most például a gomba savanyítását, egészen pontosan a déli tőkegombáét (természetesen bármilyen gombával elkészíthető). Ez egy apró fejű, hosszú szárú fajta, amit már nagyobb hipermarketekben és piacokon lehet kapni. Nagyon egyszerű az elkészítése, az eredmény pedig csodás. De tényleg! Különleges, új ízek, mégis ismerős aromák. Tökéletes akár csak egy szelet vajas kenyérre, vagy grillezett zöldségekhez, szendvicsekbe, vagy épp sültekhez. Érdemes kipróbálni!

savanyitsunk_gombat.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg déli tőkegomba img_0714_1.JPG
  • 1 szál sárgarépa
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db chilipaprika
  • 2-3 babérlevél
  • só, szemes bors, mustármag
  • 1 dl ecet
  • 5 dl víz
  • pár csepp olívaolaj

savanyitsunk_gombat4.jpg

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, az ecetet és a fűszereket egy edényben. Közben a répát, fokhagymát szeleteljük fel és tegyük egy jól zárható üvegbe. A gombákat adjuk hozzá,majd a felforralt, fűszeres lét öntsük rá. Annyit, hogy ellepje. A tetejére öntsünk pár csepp olívaolajat. Szeretni fogja a gomba és az ecetes, fűszeres lé is. Zárjuk le szorosan az üveg tetejét, fordítsuk fejjel lefelé és hagyjuk kihűlni. Ezzel kész is. Már csak egy kis türelem kell, minimum 1-2 hét, hogy a leforrázott zöldségeknek legyen idejük megpuhulni, és összeérni a fűszerekkel. A türelem meghozza gyümölcsét, mert az eredmény egy mennyeien finom, különleges savanyúság. 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

 

savanyitsunk_gombat3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6913639916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.08. 10:53:31

Ez egy nagyon, de nagyon guszta gombafajta számomra. A fiatal és az idősebb kalapoknak is gyönyörű, zsemlére, péksüteményre emlékeztető megjelenésű kalapja van. Még csak vadon találkoztam vele nyárfatuskókon, de ha találkozom velük kiskereskedelemben, biztosan veszek belőle. Utánajárok, ha lehet, kipróbálom nyersen is.
Jó kis recept, szívesen párosítanám füstölt hallal, rozskenyérrel. :)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.02.08. 10:55:43

@Gyalogrépa: igen,én is nagyon szeretem. :) és ez a füstölt hal, rozskenyér verzió nagyon beindította a fantáziám. azt hiszem ezt ki kell próbálnom! :) köszönöm!
süti beállítások módosítása